Hoşgörülü yaklaşım sergilemek kalplere girmenin en kestirme yollardan biridir. İnsanların gönüllerine dokunmak, onları anlamaktan, samimiyetle yaklaşmaktan, güzel iletişim kurmaktan, onlara yardım etmekten, zor zamanlarda yanlarında olmaktan geçer.
Ecdadımız gittiği yerlere, bu istikamette adâlet, merhamet ve huzur götürmüştür. Tarihte gerçekleştirdiğimiz tüm fetihlerin özünde bir mesaj var: Fetih öldürmek değil, diriltmektir. Bu anlayışı, gören ülkeler ve kıtalar İslâm'a koştu. Afrika böyle Müslüman oldu, Endülüs böyle Müslüman oldu, Türkistan böyle Müslüman oldu, Anadolu böyle Müslüman oldu, Balkanlar böyle Müslüman oldu, Konstantiniyye de böyle İstanbul oldu.
Kimi zaman güç, kimi zaman zekâ, kimi zaman fiziki yapı, kimi zaman da maddi imkânlar ön plana çıkararak insanlar birbirlerini farklı şekillerde etkileyebilirler. İnsanın davranışları, söylediği sözler kadar güçlüdür. Ancak insanlar en çok güzel sözlerden ve samimi davranışlardan etkilenir.
Vahiy geleneğinin son dini, insan haysiyetini zedeleyen hiçbir davranışa izin vermez. Hz. Peygamber (sav)'in çağlar üstü örnek hayatında, söz ve davranışlarında görmek mümkündür. Bu yazımızda Efendimizin gönülleri fethetme argümanlarını ele alamaya çalışacağız.
O, insanları sadece sözleriyle değil, davranışlarıyla merhametiyle gönüllere hitap etmiş, insanlara şefkat göstermiştir. Yüce Allah Yüce Kitabında;
"Hiç şüphesiz büyük bir ahlak üzerindesin sen." (Kalem, 68/4) buyurarak Efendimiz (sav)'in ahlaki yapısını tescillemiş ve patentlemiştir. Yüce Allah ahlakı temiz biriyle gönüllerin fethini; İslam davetini başlatıyor. Demek ki gönüller fethetmek için yola çıkacaklar işe önce kendiliklerinden başlamalılar, güzel bir ahlaka sahip olmalılar. Bir insanın kalbine ancak güzel sözle, nezih tutumlarla dokunmak mümkündür. Efendimiz (sav):
"Sizin en hayırlınız, insanlara en güzel şekilde muamele edendir." (Buhari) buyurur.
Efendimiz (sav)'in hayatında nezih tutumları ve adaletli davranışları yer alırdı. Adalet, sadece toplumsal huzuru sağlamada değil, gönüller kazanmada da oldukça önemlidir.
Gönüllerle, akıllarla, iletişim kurabilmek ince ve derin duygulara sahip gönüller gerektirir. İnsanlar bazen hatalar yapabilir ama o insanın hemen üstü çizilmez, yok sayılamaz. Efendimiz (sav)Taif yolculuğunda kendini taşlayanların bile iyiliği/hidayeti için dua etmiştir.
O'nun sabrı ve merhameti gönülleri fethetmede en önemli ilkesiydi.
Hoşgörülü yaklaşım sergilemek kalplere girmenin en kestirme yollardan biridir. İnsanların gönüllerine dokunmak, onları anlamaktan, samimiyetle yaklaşmaktan, güzel iletişim kurmaktan, onlara yardım etmekten, zor zamanlarda yanlarında olmaktan geçer. O, hiçbir zaman insanları kendi dertleriyle baş başa bırakmamış, onların sorunlarıyla ilgilenmiştir.
Efendimiz (sav)'in insanlarla iletiÅŸimi samimiydi
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız