Hidayet ve Dalalet Meselesi , Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sana Ä°tikattan Soruyorlar ?

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Hidayet ve Dalalet Meselesi

  • 08 AÄŸustos 2017
  • 3265 Görüntülenme
  • 416. Sayı / 2017 AÄŸustos



Hidayetin Yüce Allah’tan olması meselesine gelince, Allah’ın indirdiÄŸi kitaplar ve gönderdiÄŸi Peygamberlerle doÄŸru yolu açıklaması ve kulun bu hususta aklıyla olumlu irade göstermesi karşısında Allah’ın o kimsenin gönlünü Ä°slam’a açma olayıdır. Hidayet tek yönlü deÄŸildir. “Hidâyet, yaratma açısından Allah’a, kesb yönünden de insana aittir.”

 

Kur’an-ı Kerim’de, Allah’a izafe edilen “saptırma/sapıklık içinde bırakma” gibi ifadeler, Allah’ın, sapmaya eÄŸilim gösteren kiÅŸiyi rahmet ve hidâyetinden yoksun kılarak kendi haline bırakması (tahliye) anlamına, “doÄŸru yola yöneltme” (hidâyet) gibi ifade biçimleri ise, bunu hak eden kiÅŸiye baÅŸarı (tevfîk) ve destek saÄŸlaması anlamına gelir.

 

Yüce Allah’ın insanın kalbinde dalâlet, küfür ve ÅŸekaveti yaratması, insanın bu çirkin fiilleri kendi özgür iradesiyle istemesinden dolayıdır. Yoksa insan kendi yeteneklerini dalâlet, ÅŸekavet ve küfre yöneltmedikçe, ilahi irade ve kudret, onu, dalâlet ve ÅŸekavet yoluna sevk etmez.

 

Hidayet nedir, hidayetin Allah’tan olması ne demektir, ayrıca hidayet konusunda insanın bir sorumluluÄŸu ve katkısı var mıdır? Aynı soru dalâlet için de geçerlidir. Dalâlet nedir, dalâlette insanın sorumluluÄŸu ve katkısı nereye kadardır? Bu iki konuda Ä°slam’ın görüÅŸü nedir?

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

416. Sayı Ağustos 2017