Değerli Okuyucularımız , Ribat Dergisi Editör
Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Editörden

Ribat Dergisi Editör

Değerli Okuyucularımız

  • 08 AÄŸustos 2017
  • 1906 Görüntülenme
  • 416. Sayı / 2017 AÄŸustos

Bugün yaÅŸadıkları coÄŸrafyalar farklı olmasına raÄŸmen modern dünyanın Müslümanlarının tamamı içimizdeki güvensizlikten ve dürüst insan olamayışımızdan ÅŸikâyetçi. Ä°çinde yaÅŸamış olduÄŸumuz sokaÄŸa, mahalleye, ÅŸehre baktığımızda her birimiz, her gelen günün dürüstlük ve eminliÄŸimizden bir ÅŸeyleri alıp götürdüÄŸüne ÅŸahit oluyoruz. Ä°badetlerimiz bizleri dürüst ve güvenilir insan haline getiremediÄŸi için insanlık kumaşımızın kalitesi sürekli düÅŸüyor. KokuÅŸmaya baÅŸlayan sosyal hayat istesek de istemesek de bizi de etkiliyor. Farkına varmaksızın dürüstlüÄŸümüzü ve eminliÄŸimizi kaybediyoruz. Allah’ın koyduÄŸu sınırların dışında olduÄŸu için anormal olan birçok ÅŸeyi normal gibi kabullenmeye baÅŸladık. Bu tehlikeli süreci hiç fark etmeksizin yaÅŸayanlarımız olduÄŸu gibi, durumun farkında olan ama neyi nasıl yapacağını bilemeyenlerimiz de var.

 

Kur’an’ın ölümsüz örnekleri olan bütün peygamberlerimiz Ümmet-i Muhammed’in mürebbileridir. Bu mürebbilere talebe olacağımızın sözünü Bakara suresinin son ayetlerini okuyarak veririz. “ Rasül Rabbinden kendine indirilene önce kendisi iman etti, sonra da mü’minler. Hepsi Allah’a, meleklerine, mesajlarına ve elçilerine inandılar…(Bakara, 2/285) Peygamberlere iman etmek, onların eÄŸitimine girmeye ve onlar gibi emin ve dürüst insan olmaya söz vermektir. Peygamber kıssalarını Rabbimizin anlatmaktaki muradına uygun olarak anlamak da ancak bu bakış açısı ile gerçekleÅŸtirilebilir. Her birimiz kendi kendimize “Hz. Adem’i, Hz. Ä°brahim’i, Hz. Musa’yı, Hz. Ä°sa’yı ve zamana-zemine takip edilmek için izler bırakan diÄŸer peygamberleri nasıl örnek alabilirim?” diye sormalıyız. Bu sorunun cevabı olarak hayat yolcuÄŸumuzun deÄŸiÅŸik dönemlerinde bir peygamberimiz elimizden tutacaktır. Bireysel ve toplumsal hayatımızdaki sorunların çözümünün ilk adımı, bu sorunları çözmek için Allah’ın rahmet elçileri olan peygamberlerin eminlik ve dürüstlüÄŸünü örnek almaktır.

Âlemlerin Terbiyecisi olan Rabbimiz, yapmamızı emrettiÄŸi her bir ibadet ile insanı ilahi bir terbiyeye tabi tutar. Her bir ibadet bir yanımızı terbiye ederek bizleri dürüst ve güvenilir bir insan olma yolculuÄŸuna çıkarır. Hayat devam ettiÄŸi sürece dürüst ve güvenilir insan olma yolculuÄŸu da devam eder. Bunun için bizim kültürümüzde mükemmel insan tabiri asla yer almaz. Çünkü insan mükemmeliyet kazanamaz. Bunun yerine Ä°slam literatüründe “kamil insan” ifadesi kullanılır. Yani ruhunu olgunlaÅŸtırmaya devam eden, dürüst ve güvenilir olma yolculuÄŸunu sürdüren kimse bu ÅŸekilde tasvir edilir. Yapmış olduÄŸumuz her bir ibadetin bir anlam ve amacını vardır. Ä°badetlerimizin anlam ve amacını kavradığımız zaman, ibadetlerimizi hakkını vererek eda etmiÅŸ oluruz.

YaÅŸamış olduÄŸumuz güvensizlik probleminin çözüm yolunu bize hangi peygamberimiz gösterir diye Kur’an’a baÅŸvurduÄŸumuzda genelde bütün peygamberleri, özelde ise Efendimiz (sav) bize örnek gösteriliyor. Hz. Peygamber Efendimiz (sav) den eminliÄŸin, güvenilirliÄŸin, muhabbetin, bilginin, gücün, tevazunun, hoÅŸgörünün, affetmenin ve bağışlamanın ahlakını öÄŸreniyoruz. Hz. Peygamberin hayatı, ahlakın dibe vurduÄŸu bir toplumda iman, ihlâs, ilim, liyakat, iffet, sabır, sebat ve emanet sahibi bir insanın koca bir topluma nasıl istikamet kazandırdığının kanıtıdır.

SaÄŸlıklı bir toplum oluÅŸturmak, insanımızın maddi manevi daha fazla zarar görmesini engellemek için emin ve dürüst insan yetiÅŸtirmekten baÅŸka çıkar yolumuzun olmadığını bir kez daha itiraf ve kabul etmemiz gerekmektedir. Ä°slam âlemi olarak daha fazla kan kaybetmek istemiyorsak evlerimizi evlatlarımızın emin ve dürüst bir insan olarak yetiÅŸmesini saÄŸlayan mektepler haline getirmeliyiz. Çünkü evlerin bu terbiye amacıyla kullanılmasının tarihi belki insanlıkla yaşıttır. Çünkü ev insana sadece sığınak ve barınak deÄŸil, insanın daha doÄŸumdan itibaren hayatı öÄŸrendiÄŸi ilkokuldur. Bu okulun mürebbileri anne ve baba, öÄŸrencileri çocuklardır. Anne ve babalar hem sözleriyle hem de yaÅŸam tarzlarıyla evlatlarına güvenilir bir insan olmanın dersini vermelidirler.

Ümitsizlik imansızlıktandır. Ümidimiz de imanımız da tamdır. Bu gün insanlığın içinde bulunduÄŸu buhranın çıkışı olan Ä°slam, kendi öz deÄŸerleriyle ve üreteceÄŸi dürüst insan-dürüst toplum numunesiyle seküler dünyanın tek alternatifidir.

Bu sayımızda siz deÄŸerli okurlarımızın huzuruna “Dürüst ve Güvenilir Ä°nsan-Toplum” dosyasıyla çıkıyoruz. Huzurunuzda olmamıza makaleleriyle vesile olan kıymetli yazarlarımıza en kalbi teÅŸekkürlerimizi arz ediyor, siz deÄŸerli okurlarımızı her zaman ki gibi dergimizi okumaya davet ediyoruz.

416. Sayı Ağustos 2017