Musul'da Işid Zulmünden İbadi Zulmüne , Ahmet Varol
Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Ä°slam Aleminden

Ahmet Varol

Musul'da Işid Zulmünden İbadi Zulmüne

  • 08 AÄŸustos 2017
  • 2151 Görüntülenme
  • 416. Sayı / 2017 AÄŸustos



HaÅŸdi Åža'bi, aynen IŞİD gibi bir terör örgütüdür ve tek farklı yanı Åžii milisleri bir araya getirerek böyle bir örgüt ortaya çıkarmış olmasıdır. Dolayısıyla bu örgüt IŞİD'in Åžii milisler tarafından oluÅŸturulmuÅŸ bir kopyasıdır. Bu örgütün ne gibi terör faaliyetleri gerçekleÅŸtirdiÄŸi; hakkındaki muhtelif raporlarda dile getirilmiÅŸtir.

 

 

Musul'un IŞİD'den geri alınmasından sonra ortaya çıkan manzara, buranın ve çevresinin geçici bir süre için bu örgüte teslim edilmesinin aslında bir oyun olduÄŸu gerçeÄŸini biraz daha net bir ÅŸekilde ortaya çıkardı. Çünkü Musul'un geri alınmasıyla birlikte, bölgede BaÄŸdat yönetiminin baskılarına ve ÅžiileÅŸtirme politikasına itiraz eden aÅŸiretlere karşı yürütülen savaÅŸ da amacına ulaÅŸmış oldu.

 

BaÄŸdat yönetiminin ve onun iÅŸbirliÄŸi yaptığı HaÅŸdi Åža'bi'nin zulmü IŞİD'in zulmünden geri kalmıyor. Hatta onu bir hayli geride bırakıyor. Sivil halka karşı yoÄŸun saldırılar düzenleniyor. Åžimdi Musul'u ele geçirenler bölgenin ahalisine insan muamelesi bile yapmıyorlar. Saldırılar sadece Musul merkezine özel olarak da kalmıyor. Çevredeki ÅŸehir merkezlerine ve kırsal bölgelere de yoÄŸun saldırılar düzenleniyor.

 

BaÄŸdat yönetiminin aileleri söz konusu kamplara nakletmek için kullandığı gerekçe ise ailenin herhangi bir ferdinin IŞİD'le baÄŸlantısının kurulması. EÄŸer bir tek ferdin bu örgütle en ufak bir baÄŸlantısı kurulursa ailenin kundaktaki bebeÄŸinden yetmiÅŸlik ihtiyarına kadar bütün fertleri toptan mahkûm ediliyor ve güya psikolojik ve fikri rehabilitasyon gerekçesiyle toplama kampına götürülüyorlar.

 

IŞİD Öncesinde Musul ve BaÄŸdat Yönetiminin AÅŸiretlerle Savaşı

Musul'da bugün gelinen noktayı ve ortaya çıkan durumu iyi anlayabilmek için IŞİD'in bölgeyi ele geçirmesinden ve Irak'ın BaÄŸdat'tan sonra ikinci büyük ÅŸehri olan Musul'u, kurduÄŸu sözde devletin baÅŸkenti ilan etmesinden önceki duruma uzanmak gerekir. Musul ve çevresinde o zaman yaÅŸanan meselenin temelinde ABD ve Ä°ran'la iÅŸbirliÄŸi içindeki BaÄŸdat yönetiminin mezhepçi tasfiye politikası vardı. Bu yönetim Irak'ın genelinde uyguladığı mezhepçi tasfiye politikasını Musul ve çevresinde de uygulamak ve bu bölgede de Åžiilerin birinci güç olmalarını saÄŸlamak için çeÅŸitli taktiklere baÅŸvuruyordu. Bölgedeki aÅŸiretler ise buna karşı çıkıyorlardı. O yüzden BaÄŸdat yönetimiyle bölgedeki aÅŸiretler arasında çetin bir savaÅŸ baÅŸlamıştı. Fakat BaÄŸdat yönetimi bu savaşını gerekçelendirmekte zorlandığı için aÅŸiretlerle anlaÅŸmaya ve isteklerini kabullenmeye zorlanıyordu.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

416. Sayı Ağustos 2017