Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Siyer'i Nebi

Muhammed Emin Yıldırım

Kur'an-ı Kerim'de Kişilik Tipleri

  • 04 Mart 2020
  • 1744 Görüntülenme
  • 447. Sayı / 2020 Mart



Mü’min, amellerinde bazen eksiklik olsa da niyetinde bozukluk olmayan adamdır. Münkir ve Münafık, amellerinde bazen iyilik olsa da niyetlerinde sürekli bozukluk olan kişilerdir. Mü’min tip için örnek: Hatib b. Ebî Beltâ; Münkir tip için örnek: Nadir b. Hâris; Münafık tip için örnek: Abdullah b. Übey b. Selül. Bu üç kişilik tipine karşı Efendimiz (sav) nasıl davrandı? Mü’minle merhamet üzerinden, Münkirle akıl üzerinden Münafığa tedbir üzerinden mücadele vermiştir. Mücadele etmekle mükellef olduğumuz üç cephe var karşımızda: Küfür Cephesi, Nifak Cephesi ve Cehalet Cephesi… Küfür Cephesine Strateji ile Nifak Cephesine Tedbir ile Cehalet cephesine Merhamet ile ancak karşı koyabiliriz…

 

 

Kur’an’ın muhatabı insan olduğu gibi muhtevasının da en temel mesajı insandı.

Kur’an insanı çok farklı yönleri ile anlatıyor asla meseleye tek boyutlu bakmıyor, yaratılışından mizacına, tabiatından fıtratına, huylarından ahlakına, zafiyetlerinden kabiliyetlerine bilinmesi gereken her şeyi en ince detaylarına kadar anlatıyor ve çok mühim mesajları bunlar üzerinden bizlere veriyor.

“Yaratan yarattığını bilmez mi?” (Mülk, 67/14)

Kur’an-ı Kerim kişilik tiplerini en temelde inanç noktasında ele alır ve insanlığı üçe ayırır: Mü’min, Münkir ve Münafık…

Fatiha Suresi’ndeki üç sınıf: Nimet verilenler -ki onlar Mü’minler- Gazaba uğrayanlar –ki onlar Yahudiler- Dalalete düşenler yani sapanlar –ki onlar Hıristiyanlar-

Aslında üç zümre var burada, Müminler, Münkirler ve bir kısmı Müşriklerin içinden büyük bir kısmı ise Yahudilerin içinden çıkan Münafıklar…

Bakara Suresi’nin ilk 5 ayeti Mü’minleri, 6. ve 7. ayetleri Münkirleri, 8. ayetten 20. ayete kadarda yani tam 13 ayette de Münafıkları anlatıyor…

Şüphe, insanın içine düşen kurt, merak; sahibini ilme ulaştıran hocadır…

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

447. Sayı Mart 2020