Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hedef Noktası

Ramazan Kayacık

Dijital İslam Tekno Müslümanlık mı?

  • 10 Ekim 2019
  • 1330 Görüntülenme
  • 442. Sayı / 2019 Ekim



Çağımızda küresel aktör olmanın en kestirme yolu bilim ve teknolojiye sahip olmaktan geçiyor; teknolojiyi üreten ve yönetebilen kazanıyor. Keşfettiğiyle, icat ettiğiyle değil de tükettiği teknolojiyle övünen milletler özgür milletler olamazlar. Tükettiğimizden çok ürettiğimiz teknolojiyle öne çıkmalıyız, teknolojiye mahkûm değil, hâkim olmalıyız. Elimizden hiç düşürmediğimiz telefonlar, sürekli açık olan tabletler, bilgisayar bizi bağımlı hale getirmemeli.

 

Teknolojinin İslam’ın davet ve eğitiminde kullanılması en hayırlı kullanımıdır. İslâm edep ve ahlâk dinidir, her şeyin bir edebi vardır. Abdestin, namazın, yeme-içmenin hatta yolda yürümenin bile adabı olduğu gibi teknolojiden yararlanmanın, kullanımın da bir adabı olmalı.

 

 

Teknolojinin hayatın bir parçası olarak kabul edildiği bir çağdayız. “İnsanlığın yararına üretilen, insan hayatını kolaylaştıran her türlü alet, buluş ve malzemeye” teknoloji deniyor. Her ne kadar tanımda; “insanlık yararına” denilmişse de teknolojinin zararlarına da tanık oluyoruz.

İnsanoğlu yerküreye intikal ettikten sonra, Allah’ın verdiği yeteneklerle ihtiyaç duyduklarını üretmeye başlamıştır. Belki de bunun ilki, avret yerlerini kapatacak yaprakları vücuda uygun hale getirmesi olayıdır.

Hz. Âdem'den bu yana insanların icatları, birikimleri günümüz teknolojisinin alt yapısını oluşturmuş, birçok Müslüman bilgin de şaheserleriyle bilim ve teknolojinin gelişimine katkıda bulunmuşlardır.

Teknoloji sanayi devrimiyle birlikte hızla tüm dünyaya yayılmaya başlamış, gelişimini ve yayılımını sürdürmeye devam etmektedir. Teknolojinin girmediği alan nerdeyse yok gibi; Mutfakta kullandığımız araç ve gereçlerden, televizyondan, yanımızdan hiç ayırmadığımız telefonlardan tutun, uzaya gönderilen uydulara kadar her şey teknolojinin ürünüdür.

Teknoloji insan hayatına olumlu-olumsuz etkileriyle birlikte girmiştir. Hiroşima’yı yok eden atom bombası da, insanlığı yok etmeye yönelik kitlesel imha silahları da teknolojinin ürünleri olduğunu bir kenara yazmak gerekir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

442. Sayı Ekim 2019