Zor Günlerden Kurtuluş Formülü Nedir? , Abdullah Büyük
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Başyazı

Abdullah Büyük

Zor Günlerden Kurtuluş Formülü Nedir?

  • 30 Nisan 2024
  • 143 Görüntülenme
  • 497. Sayı / 2024 Mayis



Tüm gerçekleri tek tek ele alıp anlayarak ve iman ederek hayata ve olaylara bakacak olursak, her şeyin tekrar düzen ve intizama kavuştuğuna şahit oluruz. Burada Müslüman olan herkesten beklenen tavır, zor ve kolay dönemlerin insanı olmasıdır. Şu anda kolay değil, zor günlerin, ayların içerisinde bulunuyoruz. Milliyetçilik, mezhepçilik ve cemaatçilik virüsleriyle aralarına tefrika giren ve paramparça olan Müslümanlar ne yapacaklar?

Kıyamet kopuncaya kadar nerede istenmeyen olaylar çıksa, bunun mutlaka bir çıkış yolu vardır. Her hastalık için şifa yaratan Rabbimiz, kendi Kitabına ve Rasulünün Sünnetine müracaat edildiğinde de müracaat edilmeye sebep olan olayların, hadiselerin çıkış yollarını gösterir.

   Çok iddialı bir söz olsa bile, bu soruyu kısmen cevaplandırma sorumluluğunda olduğumuza inanıyorum. Herkes kendine göre elbette bir çare, bir formül söyleyebilir. Ancak, Kur'an'dan anladığımız kadarı ile konuşacak olursak, her şey Allah'ın kudret elince cereyan eder.

     Yeri göğü bir tarafa bırakalım, kâinatın her zerresinde Allah'ın hükmü geçerlidir. "Allah, gökten yere kadar her işi düzenleyip yönetir." (Secde, 32/5)

     Sadece bu kadar mı? Daha neler var neler. İşte onlardan birkaç örnek:

"Hani birbirinize düşman idiniz de, Allah kalplerinizi kaynaştırdı. Allah'ın ihsanı sayesinde kardeş oldunuz. Cehennem çukurunun tam kenarında idiniz, Allah sizi oradan kurtardı." (Al-i İmran, 3/103)

Şimdi de iç dünyamıza inelim ve orada ilahi kudretin neyi, nasıl, ne şekilde düzen ve intizama koyduğuna bakalım. "Allah size imanı sevdirdi ve onu kalplerinizde süsledi. İnkârı, günahı ve isyanı da size çirkin gösterdi." (Hucurat, 49/7)

Müminlerin birbirleriyle olan düşmanlıkları, kavgaları, hatta savaş sebebiyle birbirlerine mesafeli olmaları gibi hangi konu olursa olsun,  Rabbimiz her zaman devrededir: "Müminlerin kalplerini ısındıran da O'dur. Yeryüzündeki bütün imkânları harcamış olsaydın, sen onların kalplerini ısındıramazdın; ama Allah, onları birbirine sevdirdi. Çünkü O, karşı konulmaz bir güce sahiptir, her şeyi yerli yerinde yapandır." (Enfal, 8/63)

Bu demek değildir ki, insanlar hiçbir şeyle ilgilenmesin, yapılacak ne var ne yok hepsini Allah yapsın. Böyle bir şey söyleme hakkına sahip değiliz. Şu kadarını söyleyebiliriz ki, İnsan çalışır, gayret eder, Allah ise yaratır ve çalışanların gayretlerini boşa çıkarmaz. Yağmuru bulutlar sebebiyle yağdıran Allah, kâinattaki her şeyi sebepler zinciri ile yaratır ve yönetir. Yerden 10 km. yükseklikte uçan uçakları semada tutan ve uçuran da Allah'tır. Elbette uçağın ve pilotun da havada kalma şartlarını insanlar hazırlar: "Allah'ın koyduğu kanunlara uyarak havada uçan kuşlara bakıp hiç düşünmüyorlar mı? Onları havada tutan Allah'tan başkası değildir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

497. Sayı Mayis 2024