Telefon Bağımlısı Çocuklar İçin Neler Yapılmalı? , Mehmet Emin Karabacak
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Telefon Bağımlısı Çocuklar İçin Neler Yapılmalı?

  • 30 Nisan 2024
  • 67 Görüntülenme
  • 497. Sayı / 2024 Mayis
Yazarın Diğer Yazıları
Mehmet Emin Karabacak
Tüm Yazı Arşivi



Çocuklarımızın ahlakını ve başarısını olumsuz etkileyecek kötü arkadaş ve kötü çevreden korumak için tedbirler alınırdı bir zamanlar. Oysa şimdi, çocukların ahlakını ve başarısını olumsuz etkileyecek asıl kötü arkadaş ve kötü çevrenin, evimizin içinde hem de çocuklarımıza kendi ellerimizle verdiğimiz cep telefonlarında olduğunu unutmamak gerekir.

Cep telefonu, çağımızın getirdiği bir yeniliktir. Bu yenilik yerinde ve zamanında kullanıldığı zaman insanlığa faydalı bir hizmettir. Her şeyde olduğu gibi telefon kullanımının da fazlası zararlıdır. Onun için anne babalar telefon ve interneti yerinde ve zamanında kullanarak çocuklara model olmalıdırlar.

"Bayram tatilinde ailesiyle birlikte köyüne giden bir baba, ilk iş olarak anne babasının kabirlerini ziyaret eder. Ziyaretten sonra baba, oğluna dönerek: Bak oğlum! Burada yatanlar benim annem ve babam. Gördüğün gibi üzerimde büyük emekleri olan annem ve babamın kabirlerini ziyaret edip başlarında da dua ettim. İnşallah yarın sen de bizim kabrimize gelip dua edersin! der. Çocuk da bunun üzerine: Sevgili babacığım, dedem seni okutmuş sen de gelip okudun. Dedem ve ninemi sen, namaz kılarken, dua ederken ve Kur'an-ı Kerim okurken görmüşsündür. Oysa ben ne annemi ne de seni doğru dürüst ne Kur'an-ı Kerim okurken, ne dua ederken, ne de kitap veya gazete okurken gördüm. Ben annemi sanal âlemde arkadaşlarıyla mesajlaşırken, seni de sanal âlemde haberleri okurken görüyorum. Herhâlde ben sizin kabirlerinizin başlarına geldiğimde anneme arkadaşlarından gelen mesajları sana da sanal âlemden haberleri okurum! der." (M. Emin Karabacak, Sinirli Anne Babaların AKLLI TELEFONLA İMTİHANI, Ensar Neşriyat, İst.)

Anne babalar, iletişim kurma adına cep telefonlarına sıcak bakarlarken, zamanla internete de girilmeye başlanınca bakış açıları değişmeye başladı; çocukların, interneti okul başarısı için kullanacaklarını düşünürlerken, zamanla arkadaşlarıyla mesajlaşma, ileti gönderme, çevrim içi oyunlar oynama, sohbet odalarında tanımadığı insanlarla sohbet etme gibi şeyler de yaptıklarını fark etmeye başladılar

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

497. Sayı Mayis 2024