Takva Mektebi , Abdullah Büyük
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Başyazı

Abdullah Büyük

Takva Mektebi

  • 31 Mart 2024
  • 225 Görüntülenme
  • 496. Sayı / 2024 Nisan



Efendimizin 23 yıllık Risâlet yani Peygamberlik hayatı kıyamet kopuncaya kadar gelecek tüm âlimler için fiili kıstastır, ölçüdür. Yürümesi, gülmesi, ağlaması, namazı, duası, cihadı, yani hayatının her yönü bütün insanlık için özelde ise âlimler için örnektir, ölçüdür ve kıstastır. Böyle olunca, inanan bir insanın ve insanlığı irşat etmekle sorumlu olan âlimlerin, hayatı da kendi devrinin insanlarına ölçü, örnek olmak zorundadır.

Derinden düşünecek, tefekkür edecek olursak, inanıyoruz ki vücudumuzun her bir uzvuna, organına puan verilecektir. Bundan dolayı Fussilet Suresi, 20-23 ayetleri, tüm vücudumuzun konuşan ağız haline geleceğini haber verir. İşte bu şuur hali, tavayı elde etmenin bir yoludur. Takvamız arttıkça, kıyamet bağlantılı duygularımızda artmaya başlayacak ve Allah'ı görürcesine hayatına çeki düzen veren muhsin kullardan, muttaki kullardan biri olacağız.

Yaratılış sebebi ibadet olan insanın hayatı, rengârenk imtihanlarla donatılmıştır. Bu imtihanların sayısını, cinsini, zaman ve mekân boyutunu tayin eden insanın kendisi değil, insanı yaratan Allah'tır. O'ndan gelen her şeye, kulun vereceği cevap ise açık ve nettir: Lütfunda hoş, kahrında hoş.

258 ayetle ele alınan takvayı yakinen tanımakla işe başlamak gerekiyor. Takva kısaca Allah'ın emir ve yasaklarına uymakta titizlik göstermektir. Tarifi kolay olsa bile kazanımı o kadar da kolay değildir. Sizlere farklı bir usul ve üslupla takdim edeceğimiz takva, kadın-erkek, genç -ihtiyar, zengin-fakir, Türk, Arap, Kürt, Çerkez herkesi yakinen ilgilendirmektedir. Takvasız yaşamak, paldır küldür yaşamak demektir. Takvadan uzak olmak, ilahi rızadan, ilahi hoşnutluktan da uzak olmak demektir. Ancak günümüzde noksan veya yanlış anlaşılan takva, belli bir zümrenin mücadele alanı olarak algılanmış ve büyük bir çoğunluğun rafa kaldırmasına sebep olmuştur.

Gecekonduda yaşarsan takvayı elde edersin, villaya taşınırsan takvasız olursun değerlendirmesi yanlış ve hatalı bir yaklaşımdır. Fakir olursan takvalı, zengin olursan takvasız olmak gibi bir anlayış takvayı anlamamak demektir. Misaller çoğaltılabilir.

Üzerinde yaşadığımız yeryüzü, insanlık için büyük bir dershanedir, bir okuldur, mekteptir. Bu büyük dershanenin ders kitabının adı Kur'an-ı Kerim'dir. Peygamberimiz ise Kur'an-ı Kerim'in muallimidir. Ve ondan sonra gelmiş ve kıyamete kadar da devam edecek Peygamber varisleri olan âlimlerimizdir.

Yeryüzü dershanesinde, insanlığı eğiten, onlara ders veren peygamberler acaba derslerini verirken nasıl bir metot izlemişler? Dersek, bunun cevabı o kadar da zor değildir. Şimdi Peygamberlerin yapmış olduğu dersler ile günümüz âlimlerinin verdiği derslerin önce farkını ortaya koyalım.

İnsanları terbiye eden, eğiten, verimli hale getiren peygamberler:

1

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

496. Sayı Nisan 2024