Piyasa Müslümanlığı , Ramazan Kayan
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Kimlik İnşası

Ramazan Kayan

Piyasa Müslümanlığı

  • 30 Nisan 2024
  • 95 Görüntülenme
  • 497. Sayı / 2024 Mayis
Yazarın Diğer Yazıları
Ramazan Kayan
Tüm Yazı Arşivi



İslam'ın ilke ve sınırları, emir ve haramları, anlam ve amacı yenilenme adına piyasaya yenik düşüyor. İslam'ın sosyal, siyasal, kültürel, düşünsel amaçları piyasaya feda ediliyor, daha doğrusu alaşağı ediliyor. İslam suretinde bir kapitalizm pazarlanıyor. Kimi sözde İslamcı elit, entel, medyatik eller tarafından bizim mahalleye servis ediliyor. Batılla barışık bir hak tanımlaması revaçta.

İslam'ın rengini piyasaya çalamayanlar, piyasanın renk cümbüşünde tanınmaz hale gelirler. Flu kimlikler, gri yaşamlar geri dönülmez hüsranların habercisidir artık. İslami öğretiye uzak düşenler için artık İslam, egemen kültürün bir alt ögesi haline gelmiştir. Din sosuna batırılmış kapitalist yaşamlar piyasa Müslümanlarının beğenisine sunulmuştur. Hatta müesses nizam piyasa Müslümanlarını kamulaştırmaya başlamıştır bile.

Patrick Haenni isimli yazar Piyasa İslam'ı alt başlığı ile İslam suretinde Neoliberalizm kitabında ciddi bir saha çalışması ile önemli tespitlerde bulunuyor.

Batı normlarıyla eklektik bir uzlaşmanın ürünü olan Piyasa İslam'ından bahsediyor... Amerika'nın emperyal kültüründen beslenen bir din algısına vurgu yapıyor. Kendi özgün mecrasından soyutlanan, Kapitalizmin tüketim kültürü doğrultusunda yeniden yapılandırılan, yorumlanan, yumuşatılan hatta yamultulan bir dindarlık profili sunuyor Piyasa İslam'ı.

İslam'ın ilke ve sınırları, emir ve haramları, anlam ve amacı yenilenme adına piyasaya yenik düşüyor.

İslam'ın sosyal, siyasal, kültürel, düşünsel amaçları piyasaya feda ediliyor, daha doğrusu alaşağı ediliyor

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

497. Sayı Mayis 2024