Ahlak Çökerse Ne Din Kalır Ne Dünya , Adil Akkoyunlu
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Satırdan Sadra

Adil Akkoyunlu

Ahlak Çökerse Ne Din Kalır Ne Dünya

  • 30 Nisan 2024
  • 86 Görüntülenme
  • 497. Sayı / 2024 Mayis



Ahlak: İmandır, ibadettir, salih ameldir, takvadır, ihlâstır, ihsandır. Emrolunduğu şekilde Allah'a kulluk etmektir. Hakka teslimiyettir. Hayatı vahye programlamaktır. Vahiy ile olgunluğa ermektir. Allah'ın, Kur'an'da özelliklerini belirttiği erdemli insan olmaktır.

Kur'an, ahlak kitabıdır. Hayatı; amacına uygun, anlamlı ve güzel yaşamanın kılavuzudur. Kur'an ayetleri, ahlakın temel ilkeleridir. Kur'an'ın somutlaşmış, hayat bulmuş görüntüsü olan Hz. Muhammed (sav)'den ahlakı (yaşama tarzı), daha güzel olan kim olabilir! O'nun, azim (büyük, üstün, yüksek, yüce) bir ahlaka (hayat tarzına) sahip bulunduğunu Rabbimiz söylüyor.

Arapça "hulk" kelimesinin çoğulu olan ahlak; halaka (yarattı) fiilinden türetilmiştir. Yaratılış, tabiat, huy, mizaç, karakter, seciye, cibilliyet anlamına gelir. Canlıların fıtratlarında bulunan doğal özelliklerdir. Rabbimizin canlılara lütfu olan fabrika ayarlarıdır.

Ahlak, sadece edep, terbiye ve iffetli olmak ile sınırlandırılamaz. İş ahlakı, ticaret ahlakı, siyasi ahlak, sosyal ahlak vb. Fıtrata uygun bütün inanç, düşünce ve davranışları kapsar. Hayatın tamamını kucaklayan bir kelimedir ahlak. Allah'ın memnun olduğu güzel yaşama tarzıdır.

Rabbimiz, her insanı, İslam fıtratı ile yaratıyor. Fabrika ayarı bu işte. İnsanın,-fıtratına ters düşerek- günah işlediğinde; içine sıkıntı çökmesi, utanması ve bahanelere sığınması bundandır.

Ailenin, toplumun, okulun, okuduklarının veya gördüklerinin olumsuz etkisiyle fıtrat, yani ahlakı bozulabiliyor. İşte Peygamberler, toplumun bu bozulan ahlakını yeniden onarıp fıtrata dönüşü sağlamak için gönderiliyor. Kutlu Önderimiz (sav): "Ben, güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." (İmam Malik, Muvatta "Husnu'l Hulk" 8, 4/255) buyuruyor. Bu anlamda güzel ahlak; fıtrata uygun yaşayış modelidir.

Ahlak: İmandır, ibadettir, salih ameldir, takvadır, ihlâstır, ihsandır. Emrolunduğu şekilde Allah'a kulluk etmektir. Hakka teslimiyettir. Hayatı vahye programlamaktır. Vahiy ile olgunluğa ermektir. Allah'ın, Kur'an'da özelliklerini belirttiği erdemli insan olmaktır.

Bu nedenle Önderimiz (sav): "Müminler arasında imanca en kâmil olanı; ahlakça en güzel olanıdır." (Tirmizi, "Rad", 11, (1162); Ebu Davud, "Sünnet", 16, (4682) buyuruyor.

Ahlak: Allah'ın gözetlediğini bilerek (Bkz. Fecr, 89/14) hayatın her noktasında O'nu memnun etme bilinciyle; vahye uygun düşünmek, konuşmak ve davranmaktır.

Rabbimiz, sınamak için kullarını, hem iyi, hem de kötü davranışlarda bulunma yeteneği vererek yaratmış. İyi ve doğru yolda yürümesi için rehber olarak kitap; örnek olarak da peygamber göndermiş. Bütün kötülüklere olduğu gibi; fıtri olan ahlakın yozlaşmasına da sebep olan yine şeytandır

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

497. Sayı Mayis 2024