Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Eğitim

Sema Maraşlı

Şiddetin Değişen Tanımı

  • 08 Haziran 2020
  • 1144 Görüntülenme
  • 450. Sayı / 2020 Haziran
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Sema Maraşlı
Tüm Yazı Arşivi



Can candır; canın kadını ve erkeği olmaz. Şiddete insan temelli bakmak lazım. Kadına yönelik şiddet, erkeğe yönelik şiddet, diye ayırmak kişileri cinsiyet odaklı değere götürür. Bu da anayasaya ve insan haklarına aykırıdır. Üstün cinsiyet olduğunu ilan eden kadınlara da rastlıyoruz günümüzde.

 

Şiddet konusunda yanlı ve tek taraflı araştırmalardan vazgeçilmeli. Kadına yönelik şiddet araştırmaları ile birlikte erkeğe yönelik şiddet araştırmaları yapılmadıkça tek taraflı yapılan araştırmalar bizi doğru sonuçlara götürmez.

 

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2002 yılında yaptığı şiddet tanımı:

“ŞİDDET: Kişinin kendisine, bir başkasına, bir gruba ya da bir topluluğa karşı, yaralama, ölüm, psikolojik tahribat, kötü gelişim ya da yoksunluk hissi ile sonuçlanan veya sonuçlanma olasılığı yüksek, gerçek veya tehditle bir bilinçli fiziksel kuvvet ya da güç kullanımı” (Dünya Sağlık Örgütü) olarak tanımlıyor.

Bu tanımda şiddet üç kategoriye ayrılmış:

1-Kendine yönelik şiddet

2-Kişiler arası şiddet

3-Toplu şiddet

Fakat Dünya Sağlık Örgütü şiddet tanımını son yıllarda değiştirdi. Yeni tanım:

“ŞİDDET: Fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması durumu” (Dünya Sağlık Örgütü) olarak tanımlanmıştır.

Oysa bir önceki tanım daha kapsayıcı bir tanım iken yeni tanımda eklenen “iktidar” kelimesi ile şiddetin sadece erkekten kadına olduğu algısı oluşturulmuş ve kişinin kendine yaptığı şiddet ve topluluğa yapılan şiddet de yok sayılmıştır. Bu tanım değişikliğinden çıkan SONUÇ; şiddeti konuşma dilinin de şiddet içerdiği gerçeğidir.

Ülkemizde şiddet ile ilgili çalışmalara baktığımız zaman tıpkı DSÖ nün yeni tanımındaki gibi kendine yönelik şiddet ve topluluğa şiddet yok sayılıyor sadece kadın ve erkek arasındaki şiddete odaklanılıyor. İki erkek ya da iki kadın arasında olan şiddet ise pek fazla kişinin ilgi alanı olmuyor. Taraflardan biri kadın biri erkek değilse şiddet basite alınıyor.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

450. Sayı Haziran 2020