Vakit İmtihanı Kazanma Vakti , Ramazan Kayacık
Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hedef Noktası

Ramazan Kayacık

Vakit İmtihanı Kazanma Vakti

  • 08 Mayıs 2020
  • 1315 Görüntülenme
  • 449. Sayı / 2020 Mayıs
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Ramazan Kayacık
Tüm Yazı Arşivi



Her konuda olduÄŸu gibi, sabrı çocuklara öÄŸretmenin en etkili yolu; anne-babanın sabrı yaÅŸamalarıdır. Ä°lk baÅŸlarda mızmızlanan çocuÄŸumuza sabretmeye alıştırmak için çocuÄŸun nazlarına katlanmalıyız. Sabır eÄŸitimi almayan çocuklar, zayıf karakterli olurlar, teÅŸebbüs ruhları geliÅŸmez, çabuk ve kolay vazgeçerler, daima stresli, mızmız, mutsuz olurlar ve henüz okul çağının başında problem yaÅŸamaya baÅŸlar ve bu problemler ömür boyu hep kendini takip eder.

 

 

Sabır, kısa sürede öÄŸrenilen bir huy deÄŸil, hayatın tamamına serpiÅŸtirilmesi gereken bir erdemdir. Günümüzde sabır ve tahammül gibi kavramlar nerdeyse modern insanın defterinden silinmiÅŸ; konfor, rahatlık ve acelecilik hayat felsefesi haline gelmiÅŸ durumda. Biz Müslümanlar için sabırlı olmak entelektüel bir giriÅŸim deÄŸil, Ä°slâm'ın ve imanın yüklediÄŸi bir görevdir.

 

 

 

 

Çok fazla ÅŸeyle sınandığımız bu çaÄŸda çocuklarımızla, ailemizle sınanmamız sınavların en çetini olsa gerek. Sınanmak insanın kaderidir. Bazen korku, bazen açlık, bazen mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmelerle… sınanır insan. (Bkz.Bakara, 2/155) ÇoÄŸu zaman bu sınavları çocuklarımızın okul sınavları gibi algıladığımızdan bu zorlu sınavın ciddiyetini kavrayamıyoruz.

“Ä°mtihan; insanın bilgisini, becerisini, kabiliyetini, liyakatini ve zekâsını ortaya çıkarmak; altın, gümüÅŸ vb. madenleri eritip cürufundan/ posasından ayırmak…anlamlarına gelir.” (ibni Manzur, Lisanü’lArab, ııı, 401) Ä°mtihan madenleri cürufundan arındırdığı gibi insanı da nefsinin kötülüklerinden arındırır, fıtratına yaklaÅŸtırır ve insanın gerçek karakterini ortaya çıkarır.

Ä°nsan anne babasıyla, evladıyla, eÅŸiyle ve kardeÅŸleriyle imtihan içindedir. Bu imtihana karşı tutumumuzu belirlerken özellikle peygamberlerin yaÅŸadıklarından örnekler devÅŸirmeliyiz.

KardeÅŸinin canına kıyan çocuklarının acısını yaÅŸayan Hz. Âdem’i, Yusuf’unu kaybeden Hz. Yakup’u, kendisine tuzak kuran kardeÅŸlerine karşı Hz. Yusuf’u, Ä°smail’ini feda eden Hz. Ä°brahim’i, eÅŸiyle sınanan Hz. Lut’u, oÄŸluyla ve hanımıyla sınanan Hz. Nuh’u, Firavunun karısı Asiye validemizi, kendisine düzgün davranmayan eÅŸiyle Hz.Eyüp’ü ve kendisinden önce vefat eden altı evladını kendi elleriyle topraÄŸa veren Efendimiz (sav)in acısından dersler almalıyız.

Ailemizle, çocuklarımızla imtihanımız emek isteyen, sabır gerektiren, ciddi bir imtihandır. Hayattaki rollerimiz deÄŸiÅŸebilir; bugün çocukken yarın anne baba, bugün evlatken yarın eÅŸ oluruz. Ama ailemizle olan imtihanımızın serüveni sürer gider. Rabbimiz:

“Ey iman edenler! Mallarınız ve evlatlarınız Allah'ı zikretmekten sizi alıkoymasın…” (Münâfikûn, 63/9)buyurarak bizi uyarır.

Ailenin sorumluluk sınavı ölümle sona ermeyen, çok daha ötelere, ahirete kadar uzanan bir süreçtir. Hayatın olanca zorluÄŸuna raÄŸmen ÅŸu imtihan dünyasında ailesini, çoluk çocuÄŸunu göz ardı etmemeli insan. Yine Rabbimiz:

“DoÄŸrusu mallarınız ve çocuklarınız bir fitne/imtihandır. Büyük ecir ise Allah katındadır.” (Tegâbun,64/15) buyurarak bize büyük mükâfatın eÅŸimizin, çocuklarımızın, malımızın-paramızın yanında deÄŸil, kendi yanında olduÄŸunu hatırlatıyor.

Huzurlu bir hayat için, zorluklara ve sıkıntılara sabretmeyi öÄŸrenmeliyiz. ÖÄŸrenmek; sabır hakkında ayet-hadis, atasözü, özlü söz öÄŸrenmek deÄŸil, sabrı yaÅŸayabilmek demektir. Yoksa herkes sabırla ilgili bir ÅŸeyler biliyor; “Sabreyle iÅŸine, hayır gelsin başına”, “Sabreden derviÅŸ muradına ermiÅŸ.” Demek ki murada ermek için de, derviÅŸ olmak için de sabra ihtiyaç var.

Hayatın her alanında ve her anında sabra zorlanabiliriz. BaÅŸta Rabbimizin rızasını kazanmak ve huzurlu bir hayat için sabra ihtiyacımız var. Çünkü dünya cennet deÄŸil ve bu gezegende insanın canını yakan pek çok ÅŸey yaÅŸanabilir ama baÅŸarıya ulaÅŸanlar sabredenlerdir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

449. Sayı Mayıs 2020