Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Misafir Kalem

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karabacak

İslam'a Davette Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • 09 Aralık 2017
  • 2080 Görüntülenme
  • 420. Sayı / 2017 Aralık



Mücadeleci, inatçı ve düşman kimseler. Mücadele yolunun en güzeliyle davet edilmesi istenenler de bunlardır. Bunlarla mücadele bazen ekonomik, siyasi ve askeri ilişkiler kurarak olur. Bundan maksat onlar belki bu yollardan birisiyle hidayete ulaşırlar. Bu anlamda Müslüman her zaman nezaket kurallarını bilen, nazik insandır. Tatlı dillidir. Bunun için tebliğde yumuşak söz söylemek önemlidir.

 

 

Allah Rasûlü’nün tebliğ ve beyan görevinin yanında bir başka görevi de insanları getirdiği dine hikmetle ve güzel öğütle çağırmaktır: “(Rasûlüm!) Sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et!..” (Nahl, 16/125) Bu ayet aynı zamanda Allah Rasûlü’nün şahsında bütün Müslümanlara hitap etmektedir. Bu ayet-i kerimeye göre üç türlü davet şeklinden bahsedilebilir. Veya davete muhatap olan insanlar üç sınıfa ayrılabilir:

Birincisi: Aklıselim sahibi ve araştırıcı âlimler. Davette “hikmet” ile davranma bunlar içindir. Zira hikmet, kesin olan delillerdir.

İkincisi: Halkın çoğunluğunu teşkil eden ve henüz sağlam fıtratını koruyan orta sınıftır. Güzel öğüt bunlar içindir.“Sen yine de öğüt ver. Çünkü öğüt müminlere fayda verir.” (Zâriyât, 51/55)

Üçüncüsü: Mücadeleci, inatçı ve düşman kimseler. Mücadele yolunun en güzeliyle davet edilmesi istenenler de bunlardır. Bunlarla mücadele bazen ekonomik, siyasi ve askeri ilişkiler kurarak olur. Bundan maksat onlar belki bu yollardan birisiyle hidayete ulaşırlar. Bu anlamda Müslüman her zaman nezaket kurallarını bilen, nazik insandır. Tatlı dillidir. Bunun için tebliğde yumuşak söz söylemek önemlidir. Rabbimiz Musa ve Harun peygamberlerden Firavun’a karşı yumuşak davranmalarını istemektedir:“Ona yumuşak söz söyleyin. Belki o, aklını başına alır veya korkar.” (Taha, 20/44) Hz. Musa ve Hz. Harun “Rabbimiz! Doğrusu biz, onun bize aşırı derecede kötü davranmasından yahut iyice azmasından endişe ediyoruz.” (Taha, 20/45) deyince Allah Teâlâ şöyle buyurdu:“Korkmayın, çünkü ben sizinle beraberim; işitir ve görürüm.” (Taha, 20/46) Rabbimiz, normal zamanlarda kafirlere karşı çetin (Fetih, 48/29) olunmasını isterken; fakat tebliğ anında yumuşak, tatlı bir dil kullanmamızı istemektedir. Verilen ayetlerde aynı zamanda hak davasında olanların yardımcısının Allah olduğu da bildirilmektedir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

420. Sayı Aralık 2017