Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Editörden

Ribat Dergisi Editör

Merhaba Değerli Okuyucularımız

  • 08 Şubat 2022
  • 496 Görüntülenme
  • 470. Sayı / 2022 Şubat

Kur’an’ın ölümsüz örnekleri olan bütün peygamberlerimiz Ümmet-i Muhammed’in mürebbileridir. Bu mürebbilere talebe olacağımızın sözünü Bakara suresinin son ayetlerini okuyarak veririz. “ Rasül Rabbinden kendine indirilene önce kendisi iman etti, sonra da mü’minler. Hepsi Allah’a, meleklerine, mesajlarına ve elçilerine inandılar…(Bakara,2/285) Peygamberlere iman etmek, onların terbiyesine girmeye ve onları hayata taşımaya söz vermektir. Peygamber kıssalarını Rabbimizin anlatmaktaki muradına uygun olarak anlamak da ancak bu bakış açısı ile gerçekleştirilebilir. Hayat yolculuğumuzu peygamberlerimizin elinden tutarak devam ettirebilmek için hayatı da doğru okumalıyız. Yaşamış olduğumuz anı doğru okuyamazsak, o anda elimizden hangi rahmet elçisinin tutacağını da doğru tespit edemeyiz. Bireysel ve toplumsal hayatımızdaki sorunların çözümünün ilk adımı, bu sorunları çözmek için hangi peygamberimizi ya da peygamberlerimizi örnek alacağımızı tespit etmektir.

Yaşadıkları coğrafyalar farklı olmasına rağmen modern dünyanın Müslümanlarının tamamı ticaret ahlakımızdan şikâyetçi. İçinde yaşamış olduğumuz sokağa, mahalleye, şehre baktığımızda her birimiz, her gelen günün ticaret ahlakımızdan bir şeyleri alıp götürdüğüne şahit oluyoruz. İbadetlerimiz, ticaret ahlakımızı etkilemediği için insanlık kumaşımızın kalitesi sürekli düşüyor. Kokuşmaya başlayan ticari hayat istesek de istemesek de bizi de etkiliyor. Farkına varmaksızın hassasiyetlerimizi kaybediyoruz. Allah’ın koyduğu sınırların dışında olduğu için anormal olan birçok şeyi ticaret hayatımızda normal gibi kabullenmeye başladık. Bu tehlikeli süreci hiç fark etmeksizin yaşayanlarımız olduğu gibi, durumun farkında olan ama neyi nasıl yapacağını bilemeyenlerimiz de var.

Bu sayımızda, siz değerli okurlarımızın huzuruna, her geçen artan önemine binaen “Ticaret Ahlakımız” dosyasıyla çıkıyoruz. Değerli yazarlarımızdan bazılarının konularını kısaca sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Abdullah Büyük Hocamız: “Allah’ın ayı olan Recep ayı, Allah’ı tanımamız, O’na yaklaşmamız için yapmamız gerekenlerin gözden geçirilmesi gereken bir aydır. Yani Recep ayında sürdüre geldiğimiz adetleri devam ettirelim fakat bunun yanında bu ayda neler yapmamız gerektiğini, bu ayın niçin Allah’ın ayı olarak nitelendirildiğini, Allah’ın bu ayda bizlerden ne beklediğini kendimize soralım ve gereğini yapalım. Yine bu ayın kulu rahmetle kuşatan büyük bir nimet olduğunu da bilelim.” Tespitiyle, rahmet mevsimi olan üç ayları nasıl değerlendirmemiz gerektiğinin temel ölçülerini ortaya koyuyor.

Osman Nuri Topbaş Hocamız: “Kul devamlı hamd edecek, yani övgü. Neyi görse Cenab-ı Hakkʼı hatırlayacak. Her gördüğü ilâhî vitrinde Cenab-ı Hakʼla buluşacak. Gördüğü bir çiçekte Cenab-ı Hakʼla buluşacak. Evlâdına bakıp Cenab-ı Hakʼla buluşacak. Yediği nimetlere bakarak; kim verdi, niçin verdi, niye verdi? Cenab-ı Hakʼla buluşacak.” Tespitiyle, en kazançlı ticaretin ne olduğuna dikkatlerimizi çekiyor.

Kadir Demirlenk Hocamız: “Müslüman, kazanç elde ederken, çalışırken içine haram karıştırmamaya azami dikkat etmeli şüpheli olan ticaret mallarından, uygulamalardan da kendini uzak tutmalıdır. Haram ve günah işlemlerin yapıldığı ortamlardan da mümkün mertebe uzak durmalıdır. Haram işlere aracılık yapmamalı, bunlarla ortaklık kurmamalı ve destek olmamalıdır. Doğruya ve takvaya en uygun olan budur.” İfadesiyle, Müslüman’ın ticaret ahlakının ölçülerine dikkatlerimizi çekiyor.

Mustafa Çelik Hocamız: “Ticaret ahlâkı; helalinden kazanmayı, haramın azabından kaçınmayı, harcamada bulunurken israftan kaçınmayı vazgeçilemez düsturlar olarak öğretir. Modern dünyada kapitalizm bizi kendi halimize bırakmıyor… Kendine alternatif olabilecek her şeyi ambalajlayıp ticari ürüne dönüştürüyor… Bu pazara yatkın ruh halimizle bizler de “dahası yok mu?’’ demeye başlıyoruz… Halimize göre, inandığımız hakikate göre yaşamak değil, her hâl ve şartta lüks ve israfı normalleştirme yoluna gidiyoruz…” İfadesiyle, ticari hayatta hırsın insanı nasıl değiştirip, dönüştürdüğüne işaret ediyor.

Makaleleri ile elinizde ve gönlünüzde olmamıza vesile olan değerli yazarlarımıza en kalbi teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Siz vefalı ve fedakâr okurlarımızı, ticaret ahlakımız hakkında Kur’an ve Sünnet bağlamında tatmin edici bilgilere ulaşmak için dergimizi baştan sona okumaya davet ediyoruz.

470. Sayı Şubat 2022