Sayı : 441   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sağlık

Mahmut Bilgiç

Çeyrek Çemen Ekmek

  • 06 Temmuz 2019
  • 161 Görüntülenme
  • 439. Sayı / 2019 Temmuz
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Mahmut Bilgiç
Tüm Yazı Arşivi



Beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarıyla hastalıklar arasındaki korelasyon her geçen gün daha da açığa kavuşuyor. Çemen kültürünün azalmasıyla şeker hastalığının yaygınlaşması arasında sıkı bir bağ olduğuna inanıyorum. Tıpkı kemiğinden ayrılmış et tüketimiyle eklem hastalıklarının, genetiği oynanmış besinlerle kronik dejeneratif hastalıkların, pakete girmiş gıda ve şeker bombası içeceklerle adını bile telaffuz edemediğimiz ciltler dolusu hastalığın arasındaki paralellik gibi.

 

Trabzonlulara göre her yer Trabzon olduğu gibi tek ana öğünle yetindiğim uzun yıllardan beri bana her ay Ramazan. Bu mübarek ay yaklaşırken hiç telaşlanmam. Uzun süreli açlıklara idmanlıyım.

Midesine söz geçiremeyenin nefisine laf dinletemeyeceğine; iktisada midesinden başlamayanın israftan kurtulamayacağına inanıp uygulamaya başladığımdan bu yana azla yetinmeye alıştım.

Normal kilo standartları işlerine gelmeyen kalın enseli, geniş belli arkadaşlarım kendi ölçülerine göre beni zayıf sayarak korkuyla karışık bir merakla sorarlar: Çok zayıflamışsın hasta mısın yoksa? Vicdan azabından kahrolan annemle babam üzgün bakışlarla kendi deyimlerince armut sapına dönmüş ümüğümü süzerek yakınırlar: Ne olacak bizim oğlanın hâli.

Bedenin narinleştikçe ruhun kuvvetlendiğini kimselere inandıramıyorum.

Ancak bu Ramazana farklı başladım. Yoğun geçen bir seyahat programından hemen sonra oruca başlamamdan olsa gerek dizlerimin dermanı kafamın idraki buharlaştı adeta. Üflesen uçacak bir uyurgezere döndüm.

Elimi kaldırmaya takati olmayan ben şükür ki kara gün dostu kitaplarımın sayfalarını çevirebildim. Belimi doğrultacak, gözümün ferini yeniden parlatacak bir sebep aradım. Hamdolsun Rabbim mübarek ay hürmetine uzakta aradığımı yanımda bitirdi: Çemen. Pastırma çemeni yani.

Her ne kadar ev çemenine uymadığını adım gibi bilsem de acil bir hastanın seruma ihtiyacı misali marketten bir çemen satın aldım. Allah kabul etsin iftarımı onunla açtım. Nasılda özlemişim ama. Mübarek baklavadan hoş geldi bana. Her neyse.

Birkaç gün devam edip kendimi gözledim. Sanki bir kıpırdanma var gibiydi. Piyasadaki çemenlerde çok az çemen olduğunu ve hatta çemen otu tohumu yerine çemen otu tozu kullanıldığını bildiğim için hemen kendi özgün imalatıma soyundum. Tariflerin hiç birini beğenmedim. Aklımı seveyim kendi orijinal ürünümü geliştirdim.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

439. Sayı Temmuz 2019