Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sağlık

Mahmut Bilgiç

Afakanlar Basınca

  • 06 Ağustos 2018
  • 1965 Görüntülenme
  • 428. Sayı / 2018 Ağustos



Östrojen eksikliği osteoporoz dediğimiz kemik erimesine yol açar. Kemik kaybını önlemek için kadınlar kırklı yaşlardan itibaren kalsiyum takviyesi alabilir. Kalsiyumu süt ve süt ürünlerinden almak kolesterolü yükselterek damar sertliği ihtimalini artırabilir.

 

Soya fasulyesi yapısal olarak östorjene çok benzeyen ve bedende onun görevlerini taklit eden izoflavonlar içerir. Soya fasulyesi özütleri menopoz dönemine girmeden alınmaya başlandığında yumuşak bir geçişe katkı sağladığı gibi dönem içinde şikâyetleri en aza indirebilir. Uzun vadede ise kemik, kalp damar ve mental sağlığa destek olur.

 

 

 

MENOPOZ NEDİR?

Kadının adetten kesilmesi olarak tarif edebileceğimiz menopoz 48 ile 52 yaşlar arasında yoğunlaşmıştır.

Menopozun otuz beşli yaşlarda başladığı durumlara erken menopoz diyoruz.

Menopozun elli beş yaşından sonra başlamamasının rahim kanserini arttırıcı bir etkisi olduğunu düşünüyoruz.

Dolayısı ile menopoza erken yada geç girmek sağlık açısından sakıncalıdır.

Menopoz bir hastalık değil; ergenlik yada doğurganlık gibi kadın fıtratının bir gereğidir.

YUMURTLAMA SÜRECİ NASIL OLUR?

Kız bebekler yumurtalıklarındaki yüz binlerce yumurtayla birlikte doğarlar.

Bu yumurtalar ergenlik çağına kadar uyuma sürecindedir.

Ergenlik çağında başlayan hormonal değişiklikle birlikte yumurtalar büyümeye başlar.

Her ay 2-2.5 cm. çapına kadar olgunlaşan yumurtalardan bir tanesi patlar ve içindeki toplu iğne başının yarısı büyüklüğündeki hakiki yumurta karın boşluğuna atılır.

Her ay bir yumurta atılırken yüzlercesi de onu yarışır. Müsabakayı kaybedenler büyüyemeden telef olur.

Dolayısı ile her adetli kadın bir yumurta yumurtlarken yüzlercesi boşa gider.

Böylece başlangıçtaki yüz binlerce yumurta sayısı yaş ilerledikçe azalır. Menopozda ise tamamen tükenir.

Menopozdan sonra artık yumurtlama olmamaktadır.

PREMENOPOZ NEDİR?

Kadınlar menopozdan hemen önce kırklı yaşlarda premenopoz döneminden geçerler. Bu dönemde yumurtaların sayısı azaldığından genel bir östrojen eksikliği, buna bağlı yumurtlama bozuklukları, adet düzensizlikleri, hafif ateş basmaları ve çocuk sahibi olmakta güçlükler izlenir. Premenopoz birkaç aydan 5-6 yıla kadar uzayabilir.

NEDEN ATEŞ BASAR?

Hakiki menopoza girildikten sonra östrojen seviyesi oldukça düşer. Buna bağlı olarak menopoz hastalarında ateş basması ve ter sıklıkla görülür. Kadınların menopozda en çok şikâyetçi oldukları belirti ateş basmasıdır. Sürekli ateş ve ter soğuk algınlığı ihtimalini de artırır. Ayrıca bu durum kadınları psikolojik ve sosyal açıdan çok rahatsız eder.

ÖSTROJEN EKSİKLİĞİ VÜCUTTA NELER YAPAR?

Östrojen eksikliği osteoporoz dediğimiz kemik erimesine yol açar. Kemik kaybını önlemek için kadınlar kırklı yaşlardan itibaren kalsiyum takviyesi alabilir. Kalsiyumu süt ve süt ürünlerinden almak kolesterolü yükselterek damar sertliği ihtimalini artırabilir.

Menopoz sonrası önemli rahatsızlıklardan biri de kalp ve damar hastalıklarıdır. Kadınlarda kalp ve damar hastalıkları menopoz öncesi az görülür. Menopozdan sonra ise kadınlarda kalp ve damar hastalıkları tırmanışa geçer.

Alzheimer hastalığı veya erken bunama diye adlandırdığımız durumun da kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğü ve bunun menopozdan sonraki östrojen eksikliği ile bağlantısı olabileceği düşünülür. Yapılan bazı çalışmalarda östrojenin alzheimer hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde yeri olduğu görülmüştür.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

428. Sayı Ağustos 2018