er-Razzâq; Kulların ihtiyaç duyduğu her şeyi veren. Canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için bütün imkânları sunan. Maddi ve manevî her türlü güzelliği veren. Görünen ve görünmeyen bütün bağışların sahibi. Rızkı tekrar tekrar veren, onu sürekli artıran, çoğaltan. Her çeşit rızkı daima veren. Bütün yaratılmışların faydalanacakları şeyleri yaratıp bol bol ihsan eden.
ER-RAZZÂG: "Sözlükte "rızık vermek" anlamındaki "r-z-q" kökünden türeyen "razzâq" kelimesi "kesintisiz biçimde çokça rızık veren" demektir. Allah'a nispet edildiğinde "bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp veren" manasına gelir." (El-Müfredât, Râgıb el-İsfahânî, "r-z-q" md. / En-Nihâye, İbnü'l-Esîr, "r-z-q" md.)
"Rızık vermek, nimete teşekkür etmek anlamındaki "r-z-q" kökünden türeyen "razzâq" rızık veren anlamındaki "râzıq" kelimesinin mübalağalı şekli olup devamlılık/çokluk ifade eder ve çok rızık veren demektir." (Ayet ve Hadislerin Işığında Allah'ın İsim ve Sıfatları Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.261 / Esmâ-i Hüsnâ, Dr. Ramazan SÖNMEZ, s.203)
Er-Razzâq Esmâsının Istılah Anlamı:
Istılâhi olarak er-Razzâq; Kulların ihtiyaç duyduğu her şeyi veren.
Er-Razzâq; Canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için bütün imkânları sunan.
Er-Razzâq; Maddi ve manevî her türlü güzelliği veren.
Er-Razzâq; Görünen ve görünmeyen bütün bağışların sahibi.
Er-Razzâq; Rızkı tekrar tekrar veren, onu sürekli artıran, çoğaltan.
Er-Razzâq; Her çeşit rızkı daima veren. Bütün yaratılmışların faydalanacakları şeyleri yaratıp bol bol ihsan eden.
Gazâlî der ki: "O Allah, rızıkları ve rızıklandırdıklarını yaratan, onlara rızıklarını ulaştıran ve rızık elde etme sebeplerini meydana getirendir." (İlâhî Ahlâk Esmâü'l-Hüsnâ, İmam Gazâlî, s.173)
Yine İmam Gazâlî, razzâq isminden kulun alabileceği nasibini iki noktada özetler:
"a) Bunlardan biri gerçek anlamda rızık verenin Allah olduğunu bilmesi, O'ndan talepte bulunması ve O'na güvenmesidir.
b) İkincisi O'nun kullara; Hakka kılavuzluk eden bir ilim, irşad eden bir dil, veren bir el lütfetmesidir.
Böylece kul, sözleri ve fiillerinin yardımıyla değerli rızıkların kalplere ulaşmasına aracı olur. Allah bir kulu sevdiğinde yaratılmışların ona olan ihtiyacını arttırır ve onu ilâhî nimetlerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına vasıta kılar." ( El-Maksadü'l-Esnâ, İmam Gazâlî, s.90-91)
HAYRU'R-RÂZIKIÎN; En hayırlı rızıq verendir.
قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا أَنْزِلْ عَلَيْنَا مَآ?ِدَةً مِنَ السَّمَاءِ تَكُونُ لَنَا عِيداً لِأَوَّلِنَا وَآخِرِنَا وَآيَةً مِنْكَ وَارْزُقْنَا وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّازِقِينَÂ
Meali: "Meryem oğlu İsa şöyle dedi: Ey Rabbimiz! Bize gökten bir sofra indir ki, bizim için, geçmiş ve geleceklerimiz için bayram ve Sen'den bir ayet (mucize) olsun. Bizi rızıklandır; zaten Sen, rızık verenlerin en hayırlısısın." (Mâide, 5/114)
Rızıq Nedir?
Arapçada "rızıq" sözcüğü "haz" ve "nasip" anlamında isim olup nasip etmek, rızıklandırmak manasına gelir. Bir başka açıdan rızıq, Cenâb-ı Allah'ın "canlıya zevk ve faydalanma nasip ettiği şey" diye tarif edilir. (Bkz. Allah'ın Güzel İsimleri Esmâü'l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.89)
Rızıq, genel anlamıyla "faydalanılacak şey" diye anlaşılmalıdır. Bu açıdan bakıldığında Kur'an'da geçen rızıq kavramının konuları lütuf ve bağış, yağmur, yiyecek, meyve, cennetteki imkânlar vb. hususları içerdiği görülür.
Araplar, "Ruzıqtü bi veledin', ?Bir çocukla rızıklandırıldım" derler. Buna göre eş, evlât, anne-baba, kardeş, arkadaş. gibi bütün güzellikler "rızık" kapsamının içinde ele alınır.
Âişe'den (ra) rivayetle: "Rızık deyince aklına boğazından geçenler gelenin aklına şaşarım
Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız




















