Sayı : 511   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Yaşama(ya) Dair

Kadir Demirlenk

Kulluk, "dini Allah'a Has Kılmaktır"

  • 30 Haziran 2025
  • 8 Görüntülenme
  • 511. Sayı / 2025 Temmuz



İlahi dinlerin amacı insanları yalnızca Allah'a kulluk etmeye davettir. Bu ilahi davet, son din İslam ile tamamlanmıştır. Kur'an'ın ilk suresi Fatiha'dan son suresi Nâs'a kadar bütün ilahi mesajlar buna yöneliktir. Allah'a kulluk inanç-ibadet-ahlak esasları üzerine bina edilmektedir.

Kulluk, insanın bütün hayatını kuşatan zihni, kalbi, kavli, ameli ferdi ve toplumsal olarak gerçekleşen eylemler bütünüdür. Bu eylemler eğitimden siyasete, evlilikten boşanmaya, beşeri ilişkilerden uluslararası hukuka, ziraatten ticarete, ev işlerinden ev dışı diğer işlere kadar insan ve toplum için gerekli bütün işleri içerisine alan inanç-ibadet-ahlak temeli salih amellerdir.

İnsanın yaratılış gayesi Allah'a kulluktur. "Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım" (Zariyat, 51/ 56) buyuran Rabbimiz bu gerçeği ifade etmektedir. Peygamberler ve kitapların gönderiliş gayeleri de insanlara yaşamları boyunca Allah'a nasıl kulluk yapılacağını öğretmek onlara rehberlik ederek yol göstermektir. Bu yönüyle Kur'an, kulluk kitabıdır. İnsana kulluk için gerekli olan temel prensipler bu kitapta verilmektedir. Kur'an'ın ihtiva ettiği kulluk konuları genel anlamıyla; inanç, ibadet ve ahlâkla ilgili konulardan oluşmaktadır.

İlahi dinlerin amacı insanları yalnızca Allah'a kulluk etmeye davettir. Bu ilahi davet, son din İslam ile tamamlanmıştır. Kur'an'ın ilk suresi Fatiha'dan son suresi Nâs'a kadar bütün ilahi mesajlar buna yöneliktir. Allah'a kulluk inanç-ibadet-ahlak esasları üzerine bina edilmektedir. İnanç-ibadet-ahlak her ne kadar içerikleri ayrı ayrı konular olsa ve farklı hükümler ihtiva etse de birbirleri ile bağlantılı ve kemalât noktasında bir diğerini tamamlayan unsurlardır.

İnanç, temel ve kök mesabesindedir. Genel olarak tevhit, risalet, ahiret konularını ihtiva etmektedir. İçerik olarak inanç esasları, teorik olarak görülse de insan hayatına yansıması amelidir yani kulluktur. İçerisinde şirk, nifak, şüphe, menfaat ve benzeri eylemleri asla kabul etmemektedir. İnanç esasları, şüphe götürmeyen ve kesin bir inançla kalben inanılması gereken hususlardır. Bunlar bölünme, parçalanma ve şüphe kabul etmezler. Böyle olmayan iman makbul iman olarak görülmemektedir. Kur'an'daki kulluk eylemleri inanç temeline dayanmaktadır. Kur'an, sahih bir inanç olmadan yapılan kulluğun hiçbir değer taşımayacağını "..Sizden kim, dininden döner ve kâfir olarak ölürse, onların yaptıkları işler dünyada da ahirette de boşa gider

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

511. Sayı Temmuz 2025