Vakit Ruhumuzu Arındırma Vaktidir , Ramazan Kayacık
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hedef Noktası

Ramazan Kayacık

Vakit Ruhumuzu Arındırma Vaktidir

  • 31 Mart 2024
  • 143 Görüntülenme
  • 496. Sayı / 2024 Nisan



Vücudumuzu, kıyafetlerimizi yıkar gibi ruhumuzu da kötü alışkanlıkların kirlerinden temizlemenin tekniğine ulaşmalıyız. Tasavvuf ehli kalbi temizlemek için çeşitli metotlar uygulamışlardır. Bunların başında da Allah'ı zikir gelir. Ebedî kurtuluş için her müminin iç âlemini manevi lekelerden, çirkin hallerden, günahların kir ve paslarından arındırması gerekir.

Her günah terk edilmesi halinde temizliğe, işlenmesi halinde kirlenmeye yol açar. Günahlardan ruhu ve gönlü arıtmanın en etkili araçları; ibadetlerimiz, salih amellerimiz ve nasuh /samimi tövbelerimizdir. İnsanın iki büyük cevheri olan akıl ve iradesini kullanıp nefislerine söz geçirebilenler, ibadet ve amellerine devam edenler arınma yolunun yolcularıdırlar.

Allah (cc) insanı beden ve ruhtan oluşan bir varlık olarak yarattı. Bedenimiz fizikî âlemle sınırlıyken, ruhumuz manevî âlemle irtibatlıdır. İnsanı insan yapan ve yaratılmışların en şereflisi mertebesine ulaştıran ruhun kemaline gereken önem vermek; insanı "insan-ı kâmil" derecesine yükseltir.

Sınav için gönderildiğimiz dünyada arzuların peşinde düşüp, gelip geçici zevkler için ömrü heba etmek akıllı insanların yapacağı bir iş değildir. Hayatın en çetin mücadelesi olan nefisle mücadele her müminin bir ömür boyu en önemli görevidir. Var oluşumuzun ayrılmaz parçası olan nefsimizi terbiye edeceğiz. Kur'an-ı Kerim, nefsin bu yönüne Hz. Yusuf (as)'ın diliyle dikkat çekmiştir;

"Ben nefsimi temize çıkarmam; çünkü nefis, Rabbimin merhameti olmadıkça kötülüğü emreder." (Yusuf, 12,53)

İslam, ruh temizliğini esas alan bir dindir. Bu nedenle yalan söyleyen, insanları aldatan, zulmeden, haksızlık yapan, büyüklük taslayan, yalnız kendi çıkarını düşünen kimse ne kadar ibadet ederse etsin, hakiki bir Müslüman sayılmaz. Çünkü bu insan ruhunu ve gölünü kirletmiş bir insandır. İslam'da haramlardan sakınmak, farzları yapmaktan daha önce gelir.

Evimiz, odamız, dolabımız, mutfağımız, kişisel eşyalarımız, arabamız, çevremiz, bedenimiz, kullandığımız her şey bir süre sonra kirlenir ve zaman zaman onları temizleriz. Bu işlem onların daha yeni, daha uzun ömürlü olmalarını, daha iyi görünmelerini sağlar.

Peki ya ruhumuz, ona da aynı özeni gösterebiliyor muyuz? Sahip olduğumuz her şey gibi zamanla ruhumuzda kirlenir, bakım ve temizliğe ihtiyacı vardır. Kalp/gönül temizliği diğer temizliklerden daha önce gelir ve daha zordur desek yanlış olmaz. Çünkü ruhun kirliliği eşyanın kirliliği gibi gözle görünür bir şey değildir.

Vücudumuzu, kıyafetlerimizi yıkar gibi ruhumuzu da kötü alışkanlıkların kirlerinden temizlemenin tekniğine ulaşmalıyız. Tasavvuf ehli kalbi temizlemek için çeşitli metotlar uygulamışlardır. Bunların başında da Allah'ı zikir gelir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

496. Sayı Nisan 2024