Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Eğitim

Asuman Düzgün

Çocuk Eğitiminde Büyükanne ve Büyükbabanın Rolü

  • 02 Nisan 2021
  • 841 Görüntülenme
  • 460. Sayı / 2021 Nisan



ÇOCUĞUN BAKIMINDA ANNE BABASININ OLMADIĞI DURUMLARDA KENDİ KAN BAĞI OLAN BÜYÜK EBEVEYNLERİN İLGİLENMESİNİN DAHA İYİ OLACAĞI KANAATİNİ TAŞIYANLARDANIM. FAKAT; ÇOCUĞUN EĞİTİM VE GELİŞMESİNDE BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLU OLAN KİŞİLERİN ANNE-BABASI OLDUĞU AKILDAN ÇIKARILMAMALIDIR. BÜYÜK EBEVEYNLERİN SEVGİ, İLGİ VE İHTİMAMLA TORUNLARININ BAKIMINI ÜSTLENMELERİ ANNE-BABALARA BÜYÜK GÜVEN VERİRKEN, ÇOCUĞA UYGULANACAK DİSİPLİN YÖNTEMLERİNDE SORUN OLUŞMAMASI ADINA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR BİRTAKIM TUTUM VE DAVRANIŞLAR OLDUĞUNU DA UNUTMAYALIM.

Hikaye bu ya, genç bir adam ormanda yolunu kaybetmiş ve günlerce süren doğru yolu bulma arayışı sırasında yaşlı birisine rastlamış. Karşılaştığı bu yaşlı adam da uzun zamandır ormanda yolunu kaybedenlerdenmiş. Ve ihtiyar, bu gence yaklaşarak bir teklifte bulunmuş; gel, çıkış yolunu seninle birlikte arayalım, demiş. Olmaz, demiş genç adam, seninle zaman kaybedemem, zaten çıkış yolunu bilseydin eğer, şimdiye kadar çoktan doğru yolu bulurdun, demiş. Bunun üzerine yaşlı adam gence dönerek; fakat, ben bu ormandan çıkmayan bütün yolları öğrendim, demiş.

Deneyimin değerini nasıl da güzel anlatmış hikayecik. Şimdilerde hakettiği değeri kaybetmiş bir kavram oldu, “tecrübe”. Oysa yaşanmışlığın insana kattığı ne büyük hazineler var. Sınanmış, elenmiş ve kendisine gerçekten değerli bir hayat hikâyesi çıkarmış insanın yüzündeki her bir çizginin, yolun başındaki insanlara göstereceği bir yol rotası var. Bunun boşa bir doygunluk hissi veren “google bilgileri” ile kıyaslanması mümkün değil. Bazen hiçbir yerde bulamayacağımız hayat bilgisi dersinin bütün müfredatını, yaşanmışlığın derinlikli hâliyle bilgeleşen bir akil insanın üç beş cümlesinde bulabiliriz.

Bizim toplumumuzda aile büyüklerinin yeri ve önemi büyüktür. Onların bir ömür mücadelesinde biriktirdiklerini gelecek kuşaklara aktarmaları, hem kendileri hem de arkadan gelen nesil için çok değerlidir. Kendileri için değerli çünkü; insanoğlunun bu hayattaki anlam arayışında gerisinde bıraktığı iz ne kadar anlamlı ise, kendisini de o oranda mutlu ve değerli hissedecektir. Arkadan gelen nesil için önemli çünkü; yeni kuşak, ait olduğu yerini, değerlerini, kültürel mirasını, aile geleneklerini ve köklerini yaşayan canlı bir tarihten öğrenme fırsatı bulacaktır. Şehirleşmeyle birlikte aile büyüklerinin dahil olduğu geniş aile yerini büyük bir çoğunlukla çekirdek aileye bıraksa da yeni mimariye uygun olarak aynı apartman veya site içerisinde köken aile ile belirli zaman dilimlerinde bir araya gelinen bir aile tipinin varlığı bizim toplumumuza özgü bir şekilde devam ediyor. Yine kadının çalışma hayatına girmesiyle birlikte torun eğitiminde büyük ebeveynin aktif rol oynaması söz konusu. Buna bağlı olarak, gerek geniş ailede, gerekse farklı bir gerekçeyle torununun okul öncesi dönemdeki bakım ve yetişmesinde sorumluluk alan büyük ebeveynli ailelerde çocuk eğitimine dair dikkat edilmesi gereken hususları gözden geçirmek elzem görünüyor.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

460. Sayı Nisan 2021