Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Eğitim

Asuman Düzgün

Çocuklarda Arkadaş İlişkisi

  • 07 Mayıs 2022
  • 418 Görüntülenme
  • 473. Sayı / 2022 Mayıs



Arkadaşlık ilişkisi, çocukların hem bireysel hem de sosyal gelişimlerinde büyük rol oynar. Çocuk, arkadaşlık ilişkisi sayesinde paylaşmayı, yardımlaşmayı, işbirliği kurmayı, problem çözmeyi, empati becerisi geliştirmeyi öğrenir. Bir nevi çocuk, arkadaşlık ilişkisi ile sosyal hayata uyum sağlamanın ve insan ilişkilerini yönetmenin provasını yapar. Bu yönüyle arkadaşlık, çocuğun gelişimi için gerekli en önemli vitamindir diyebiliriz.

 

Eğer ki çocuğumuz arkadaş edinemiyorsa öncelikle bunun nedenini araştırmamız gerekir. Şayet çocuğumuzun arkadaşlık kurmak için gerekli olan, paylaşma, sırasını bekleme, kendi isteklerini kontrol etme ve iletişim kurabilme gibi sosyal becerilerinde sıkıntı varsa arkadaş edinmekte zorlanacaktır.

 

Çocukluk arkadaşı, okul arkadaşı, yol arkadaşı, hayat arkadaşı gibi hayatımızın her döneminde bize eşlik etmesini istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz bir kavramdır arkadaşlık. İnsan ömrünü anlamlı kılan ve çok önemli bir boşluğu dolduran arkadaşlık, insanlık tarihi kadar eskiye götürür bizi. Çünkü insan, hep bir başkasına ihtiyaç duyan sosyal bir varlık. Gönlü gönüldaş, ruhu yarenlik arar. Kalbinin ısındığı, zihninin uyuştuğu, enerjisinin kendini sardığı bir başka cana muhtaçlığı her daim vardır. Peki, arkadaş nedir? Arkadaş, yerine göre yaslandığın bir müşfik omuz, yerine göre, sevincini, hüznünü, sırrını, aşını paylaştığın bir diğer bedendeki ruhun. Vazgeçilmezin, ekmeğin, suyun, oksijenin ve en çok da umurunda olduğundur belki de arkadaş. Hâliyle hallendiğin aynan, meyvesiyle gıdalanıp gölgesine sığındığın bir yüce ağaç. Belki de en çok nazını çekenin. Tabii ki daha birçok kelime ve tanım söylemek mümkün arkadaşlık için.

Bizde arkadaşlık, sadece bu dünya için geçerli olmadığından büyüklerimiz en can arkadaşlarını tanıtırken “ahretliğim” derler. Bu yüzdendir ki bizler, Efendimizin: "Kişi sevdiği ile beraberdir." sözündeki birlikteliğin sadece bu dünya ile sınırlı olmadığına inanırız. İnsan fıtratında, örnek alma ve taklit etme özelliklerini barındırır. Ve bu özellik, kişinin şahsiyetini oluştururken en çok başvurduğu yöntemlerdendir. Arkadaşlık, insanoğlunun ailesinden sonra sosyal becerilerini geliştirdiği ve etkileşime girdiği en önemli ilişki biçimidir. Biz de bu yazımızda çocuklarımızın arkadaşlık ilişkileri üzerinde duracağız. Çoğumuzun hafızasında çocukluk dönemi arkadaşlarımıza ait hatıralarımız vardır. Peki, çocuk için arkadaş ne anlama gelir?

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

473. Sayı Mayıs 2022