Bütün İnsanlığa Yüce Rabbin Katından Gelmiş Burhân , Prof. Dr. Ali Akpınar
Sayı : 520   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Emsalü'l-Kur'an

Prof. Dr. Ali Akpınar

Bütün İnsanlığa Yüce Rabbin Katından Gelmiş Burhân

  • 03 Nisan 2026
  • 12 Görüntülenme
  • 520. Sayı / 2026 Nisan



İnsanlığa hayat rehberi olarak gelmiş olan Kur'an'ı, öncelikle okuyacak olanlar müminlerdir. Onlar onu okuyup anlayacaklar ve hayatlarına taşıyacaklar, ardından da onun mesajını tüm insanlığa ulaştıracaklardır. Nitekim Peygamberimiz başta olmak üzere, tarih boyunca İslam ümmeti bunu yapmış ve yapmaya da devam edecektir. Buna göre, ben kendimi kurtarayım da el-âlem ne yaparsa yapsın anlayışı Müslümana yakışmaz.

Kur'an'ın bu net mesajlarını görebilmek, işitebilmek, anlayabilmek ve inanabilmek için gören göze, duyan kulağa, selîm bir akla ve tertemiz bir gönle sahip olmak gerekir. Bu özelliklere sahip olanlar bir bütün olarak Kur'an mesajına yönelirse Kur'an onların şek ve şüphelerini giderir, sorularına cevap verir, sorunlarına çözüm sunar. Nitekim Kur'an ayetleri, dün olduğu gibi bugün de inananların imanlarına iman katmaya, inanmayan hakikat arayışı içinde olanları etkileyip imana çekmeye devam etmektedir.

يَاأَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَكُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَأَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُبِينًا

"Ey İnsanlar! Şüphesiz Rabbinizden size açık bir delil geldi, size apaçık bir nur, Kur'an indirdik." (Nisâ, 4/174)

يَاأَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُ?ْمِنِينَ

"Ey insanlar! Şüphesiz Rabbinizden size bir öğüt ve kalplerde olana şifa, inananlara doğruyu gösteren bir rehber ve rahmet gelmiştir." (Yunus, 10/57)

İlk emri Oku, olan Kur'an, insanların hem gönüllerine hem akıllarına hitap ederek onları derinlemesine düşünmeye, mesajını doğru bir şekilde anlayıp özümsemeye, ardından da gereğini yerine getirmeye çağırır. O, insanı ilgilendiren her konuda delillerini açık ve net bir şekilde sunar ve muhataplarından da karşı delilleri ister. İşte benim açık delillerim, varsa siz de delillerinizi getirin diyerek onlara meydan okur! "Yahudi veya Hıristiyan olmayan kimse elbette cennete girmeyecek dediler; bu onların kuruntularıdır. De ki: Sözünüz doğru ise delillerinizi getirin." (Bakara, 2/111) "O'nu bırakıp tanrılar mı edindiler? De ki: Kesin delilinizi getirin." (Enbiyâ, 21/24) "Yoksa, önce yaratan, sonra da yaratmayı tekrar edecek olan; size gökten ve yerden rızık veren mi? Allah'ın yanında başka bir tanrı mı? De ki: Eğer doğru sözlülerden iseniz, açık delilinizi getirin." (Neml, 27/64) Bu meydan okuma hesap gününde de devam edecektir: "Her ümmetten bir şahit çıkarır ve kesin delilinizi ortaya koyun, deriz." (Kasas, 28/75)

Kur'an'ın tüm bu açık çağrılarına rağmen karşı tarafın demagoji yapma, alay etme, tehdit etme, kaba kuvvete baş vurmadan başka bir çareleri yoktur. Bu değişmeyen sonucu da Kur'an şöyle açıklar: "Allah'la beraber, varlığına hiçbir delili olmadığı halde başka tanrıya tapanın hesabını Rabbi görecektir. İnkarcılar elbette kurtulamazlar." (Müminûn, 23/117)

Kur'an'ın bu burhân çağrısından özellikle dinî konularda delilsiz, bilgisiz ve belgesiz konuşulamayacağı gerçeği ortaya çıkar. Çünkü Kur'an, akıl başta olmak üzere pek çok donanıma sahip olan insanın bir belge/kanıt üzere yaşamasını yahut yine bir belge ve kanıt üzere ölüp gitmesini ister: "Allah mahvolan, apaçık belge üzere mahvolsun, yaşayan da apaçık belge üzere yaşasın diye böyle yaptı." (Enfâl, 8/42) Hayat ve ölüm delil/belge üzere olsun ki insanların ileri sürecek hiçbir mazereti kalmasın. Bütün bunlar, hesap gününde insanların "Bizim bu gerçeklerden haberimiz yoktu dememeleri içindir." (A'râf, 7/172)

Burhân, sağlam delil, hüccet, apaçık belge anlamlarına gelir. Kur'an'ın bir adı da Beyyinedir. "Şüphesiz o, size Rabbinizden belge (beyyine), yol gösteren ve rahmet olarak gelmiştir." (Enam, 6/157) Kur'an'ın bir suresinin adı da Beyyine suresidir.

Bu açıklamalardan sonra şimdi konumuz olan ayetlerde öne çıkan hususları görelim: Her iki ayet de ey insanlık çağrısıyla başlamaktadır. Bu da Kur'an'ın tüm insanlığa gelmiş ilahî mesaj olduğunu gösterir ki bunu bütün insanlığa ulaştırmak öncelikle ona inanan müminlerin görevidir

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

520. Sayı Nisan 2026