اَلْواَلِى , Adem KarataÅŸ
Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem KarataÅŸ

اَلْواَلِى

  • 28 Åžubat 2024
  • 87 Görüntülenme
  • 495. Sayı / 2024 Mart
Yazarın Diğer Yazıları
Adem KarataÅŸ
Tüm Yazı Arşivi



El-Vâlî; Bu muazzam kâinatı ve her an olup biten hadisatı tek başına tedbir ve idare edendir. Dünyada en küçük şirketin sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için bile başında bir yöneticinin olması gerekirken, koskoca kâinatın yöneticisi de bu evrenin yaratanı ve yaşatanı olan Allah-ü Teâlâ'dır.

El-Vâli; İdareye mâlik olan. Allah-ü Teâlâ bütün varlığı idare eden, biricik ve en büyük Vâli'dir. Diğer vâliler ve hükümdarların idaresi, O'nun izni ve müsaadesi iledir. Ve onların velâyet ve idaresi, son derece nâkıs/noksandır. Allah'ın velâyet ve tedbiri ise sınırsız, gerçek ve hakikîdir. Her şey emri ve iradesi altındadır. Her şeyi bilir. Ondan habersiz mülkünde hiçbir şey cereyan etmez. Âdile mükâfatını, zalime cezasını eksiksiz verir.

EL-VÂLÎ: "Birine yaklaşmak, birinin işini üzerine almak, idare etmek, birine iyilik etmek, yardım etmek ve bakmak anlamlarındaki "v-l-y" kökünden türeyen "Velî" (çoğulu: Evliyâ) dost, (müttefik, hısım, komşu, köleyi âzad eden, itaat eden,)" (Kur'ân ve Sünnette Esmâ-i Hüsnâ Şerhi, Said el-KAHTÂNÎ, s.185) "seven, yardım eden, koruyup gözeten, bakan, birinin işini üzerine alan ve idare eden demektir." (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.310)

"Vilâyet mastarından türemiş olan "el-Vâlî" ism-i şerifi, el-Velî ismiyle aynı kökten gelmektedir." (Esmâ-i Hüsnâ, Ramazan SÖNMEZ, s.405)

"El-Vâlî, "birinin dostu, arkadaşı ve yardımcısı olmak" anlamındaki "velâyet" kökünden türemiştir." (Esmâü'l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.343)

"Vâli ve Mevlâ kelimeleri eş anlamlıdır." (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.310 / Kur'ân ve Sünnette Esmâ-i Hüsnâ Şerhi, Said el-KAHTÂNÎ, s.186) "Her ikisi de; hem ism-i fâil hem de ism-i mef'ul anlamında kullanılabilir." (Kur'ân ve Sünnette Esmâ-i Hüsnâ Şerhi, Said el-KAHTÂNÎ, s.186)

"El-Velî ve El-Mevlâ" kelimeleri Kur'an'da; hem insanlar (Bakara, 2/282; Nahl, 16/76; İsrâ, 17/33; Fussilet, 41/34; Duhân, 44/41; Câsiye, 45/19) hem de Allah için kullanılmakta, "El-Vâli kelimesi ise, sadece Allah için kullanılmaktadır." (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.310 / Kur'ân ve Sünnette Esmâ-i Hüsnâ Şerhi, Said el-KAHTÂNÎ, s.186)

El-Vâlî; Bu muazzam kâinatı ve her an olup biten hadisatı tek başına tedbir ve idare edendir.

Dünyada en küçük şirketin sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için bile başında bir yöneticinin olması gerekirken, koskoca kâinatın yöneticisi de bu evrenin yaratanı ve yaşatanı olan Allah-ü Teâlâ'dır

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

495. Sayı Mart 2024