Bu Ümmet , Nureddin Yıldız
Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sosyal Doku

Nureddin Yıldız

Bu Ãœmmet

  • 01 Åžubat 2024
  • 191 Görüntülenme
  • 494. Sayı / 2024 Åžubat



Bu ümmetin mevcut sıkıntıları dininden kaynaklanmıyor. Sıkıntısının kaynağı ümmetin çıkarılış nedeninden kaynaklanmaktadır. Bütün insanlığı ilgi alanına almış bir ümmet, Âdem (as)’dan beri insanlığın birikimi olan bütün sorunları uhdesine almış bir ümmettir. Bir kıtanın bir kenarındaki bir kabile gibi göremeyiz bu ümmeti. DoÄŸunun ortasında veya batısında, insanın bulunduÄŸu her yerde sorunlar olacaktır ÅŸüphesiz. Bu sorunlara da insanlık için hazırlanmış bir ümmetin müminlerinin muhatap olması gayet tabii görülmelidir. Keyif için gelmiÅŸ bir ümmet deÄŸiliz.

 

 

Bizi kuÅŸatan olayları kavramak için Kur’an’ımızın Âli Ä°mran suresindeki yüz onuncu ayetini anlamak zorundayız. Allah Teâlâ bu ümmetin “insanlık için çıkarılmış bir ümmet” olduÄŸunu önümüze koymaktadır. “Namaz ümmeti” olduÄŸumuz kadar “insanlık için çıkarılmış” bir ümmet olduÄŸumuzu da unutamayız. Hac, ahlâk, zikir, cihat… Dinimizi bize hatırlatan, dindar oluÅŸumuzu belgeleyen ne kadar özel kavramımız varsa bu büyük gerçek onların tamamı ile beraber anılabilecek bir gerçektir: Bu ümmet insanlık için çıkarılmış bir ümmettir. Bu karakterimizi de tarihi süreç içindeki olaylar belirlemiÅŸ deÄŸildir.

Bizi biz yapan kitabımız Kur’an bunu belirlemiÅŸtir. Artık biz kendimizi ne camiye kapatarak ne de evlerimize sığınarak “iyi bir Müslüman” olmayı yakalayabiliriz. Cami kadar, medrese kadar insanlığın bulunduÄŸu nokta da bizim Müslümanlığımızın ne durumda olduÄŸunun göstergesi olacaktır. Zira bu ümmet insanlık için çıkarılmış bir ümmettir. Ä°nsanlık için çıkarılıp camiye daraltılmış olmamız gösterge olarak çıkarılış nedenimizin gerçekleÅŸmediÄŸini gösterir. Ä°nsanlık ise Arap yarımadası, Anadolu, Asya veya Afrika ile sınırlandırılamaz. Nefes alan her insan ve o insanın bulunduÄŸu coÄŸrafya biziz. Kuzeyden güneye bütün insanlık ilgi alanımızda olmalıdır. Varlık nedenimiz budur. Ä°badet ve kulluk mefhumu bunu da ihtiva etmektedir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

494. Sayı Şubat 2024