Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Kur'an'ın Yeminleri : Andolsun ki..

Prof. Dr. Ali Akpınar

Hz. Adem ve Hz. İsa'nın Yaratılış Misali

  • 03 Temmuz 2023
  • 192 Görüntülenme
  • 487. Sayı / 2023 Temmuz



İlk insan Hz. Âdem’in ana-baba olmadan, ana rahmine düşmeden, çocukluk dönemi geçirmeden yaratılması da O’nun eşsiz kudretinin göstergesidir. Ardından onun eşinin benzer şekilde yaratılması da O’nun erişilmez kudretinin bir başka delilidir. Asırlar sonra Hz. İsa’nın babasız olarak bir anneden doğması da bir başka kudret delilidir. Hz. Âdem’in anasız babasız yaratılmış olması nasıl ki Yüce Yaratıcı için imkânsız değilse, Hz. İsa’nın babasız yaratılması da imkânsız değildir.

 

 

 

 

Mümin, Yüce Allah’ı sonsuz ve erişilmez kudret sahibi yaratıcı olarak kabul eden kimsedir. Yüce Yaratıcı için zor olan, yapılamaz hiçbir şey yoktur. O’nun için dilediği herhangi bir şeye “ol” demesi yeterlidir. Yüce Yaratıcı, olmazları oldurandır. O’nun zatı ve sıfatları gibi fiilleri de yaratılan hiç kimseye benzemez. Dolayısıyla Yüce Allah’ın yaptığı/yarattığı bir şeyi kul aklıyla anlamak her zaman mümkün olmayabilir.

 

 

 

 

 

إِنَّ مَثَلَ عِيسَى عِنْدَ اللَّهِ كَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُنْ مِنْ الْمُمْتَرِينَ

 

“Allah'ın katında İsa’nın durumu kendisini topraktan yaratıp sonra ol demesiyle olmuş olan Âdem'in durumu gibidir. Gerçek Rabbindendir, o halde şüphelenenlerden olma.” (Âl-i Imrân, 3/59-60)

“Meryem oğlu misal verilince, senin kavmin buna gülüp geçiverdi. Bizim tanrılarımız mı yoksa o mu daha iyidir, dediler. Sana böyle söylemeleri, sadece, tartışmaya girişmek içindir. Onlar şüphesiz kavgacı bir toplumdur. Meryem oğlu İsa, ancak kendisine nimet verdiğimiz ve İsrailoğullarına örnek kıldığımız bir kuldur.” (Zuhruf , 43/57-59)

Yüce Allah erişilmez kudretin sahibidir. O’nun ilmi, rahmeti, kürsüsü, kudreti tüm her şeyi kuşatmıştır. O, olmazları olduran Yüce Yaratıcıdır. O, yarattıklarından hiç kimseye benzemez ve O’nun sıfatları hiç kimse ile mukayese edilemez. O’nun akıllara durgunluk veren, insan havsalasını aşan kendi zatına özgün özellik ve güzellikleri vardır. En güzel isim ve sıfatlar O’nundur. O’nun isim ve sıfatları, eksiklik, kusur ve ayıptan uzaktır. O’nun şanı yücedir. O, müşriklerin O’na yakıştırdıkları tüm ayıp ve ağmanlardan münezzehtir.

Yüce Allah’ın yaratma sıfatı da insanın aklını ve gücünü aşan bir özellikte gerçekleşir. O, yoktan var eden, eşsiz biçimde halk eden, yarattığına en güzel şekil verendir. O, her an yeni bir iştedir, O’nun tüm sıfatları hep diridir, asla yorulmuş/eskimiş/işlevsiz/âtıl değildir. O’nun yaratma sıfatı da öyledir.Göklerde ve yerde olan kimseler her şeyi O'ndan isterler; O her an kâinata tasarruf etmektedir.” (Rahman, 55/29) “Dikkat edin yaratma da O’nundur, yönetme de O'nundur.” (A’râf, 7/54) “Rabbin, şüphesiz, her istediğini yapar.” (Hûd, 11/107;Burûc, 85/16) “O, yaptığından sorumlu değildir, onlar ise sorumlu tutulacaklardır.” (Enbiyâ, 21/23)

Yüce Yaratıcı, varlığını bildirmek ve erişilmez kudretini göstermek için nurdan melekleri, dumansız ateşten cinleri yarattığı gibi çamurdan da insanı yaratmıştır. O’nun ilk insanı yaratışı da eşsiz kudretinin göstergesidir, sonra onun eşini yaratması da öyledir, Âdem ve Havva çiftinden insanların kadınlı erkekli olarak çoğaltması da eşsizdir. Bütün bu var oluşlarda Yüce Yaratıcının kudret imzası vardır. Kara balçıktan ilk insanın yaratılması kadar, bir damla sudan insanın oluşması da ilginç ve bir o kadar da harikuladedir. Sürekli şahit olduğumuz doğumlarla bizler bu olanları sıradanlaştırsak da bir çocuğun, ana rahminde bir damla sudan nutfe/meni-alaka-muzğa-et-kemik aşamalarından geçerek bir insan olarak kızlı erkekli dünyaya gelmesi; doğduktan sonra çocukluk-gençlik-olgunluk-ihtiyarlık dönemlerini yaşaması, bunların hepsi olağanüstüdür. Derinlemesine düşünüp ibret almak isteyenler için hepsinde çok büyük dersler vardır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

487. Sayı Temmuz 2023