Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Yaşama(ya) Dair

Kadir Demirlenk

Hidayet ve Bereket Kaynağı Olarak Mescitler

  • 03 Temmuz 2023
  • 118 Görüntülenme
  • 487. Sayı / 2023 Temmuz



Camiler ve mescitler, gençlerin ahlaki esasları öğrenip yaşadıkları, hayatlarının ilk temel taşlarını döşedikleri, geleceğe yönelik ilk adımlarını attıkları, ruhlara ve zihinlere yön veren hidayet mekânlarıdır. Camiler ve mescitler, çocukların ve gençlerin toplu olarak Rablerine saf tutarak ibadet ettikleri ilk mekânlardır.

 

Anne ve babalar kendi örnekliğinde çocuklarını cami ile irtibatlı hale getirmeye gayret etmelidir. Küçük yaştan itibaren camiye ve cemaatle namaza alıştırmalı çocuğun şahsiyet ve karakterinin cami merkezli oluşmasını sağlamalıdır.

 

 

“Gerçek şu ki, insanlar için yapılmış olan ilk ev, âlemlere bir hidayet ve bir bereket kaynağı olan Mekke’deki evdir.” (Bakara, 2/96)

Gençlik, yaşamın en kıymetli zaman dilimidir. İnsan hayatının şekillendiği, olumlu olumsuz birçok alışkanlığın edinildiği, insan kişilik ve şahsiyetinin oluştuğu en verimli çağdır. Ailelerin ümit ve umut besleyip gelecekleri ile ilgili birçok yatırım yaptığı, toplumların üzerinde plan ve program yaptıkları bereketli bir dönemdir.

Gençlik, insanın en önemli servetidir. Yaşamanın en tatlı ve bereketli olduğu, nefsin ve şeytanın da en çok uğraştığı dönemdir. İnsanı bekleyen maddi ve manevi tehlikelerin, tuzakların en yaygın olduğu zaman dilimidir.

Gençlik, dünya hayatının ziynet ve süsü, fıtrat üzere tertemiz olunan bir dönemdir. İnanç, ibadet ve ahlaki ilkelerin en zor yaşandığı, yaşandığı zamanda en güzel şekilde karşılık bulduğu bereket mevsimidir. Allah’ın arşının gölgesinden başka hiç bir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Allah Teâlâ’nın, yedi sınıf insanı arşının gölgesinde barındıracağının ifade edildiği hadisi şerifte, kulluk eden genç ile kalbi mescitlere bağlı kişi arka arkaya zikredilmektedir. “Rabbine kulluk ederek (temiz bir hayat içinde) serpilip büyüyen genç ve Kalbi mescidlere bağlı Müslüman” (Buhâri, “Ezan”, 36, “Zekât”, 16)

Bu dönemde gençlerin aklını yeterince doğru kullanamaması, kalbi his ve iradelerine sahip olamaması onların dini ve ahlaki erdemliliklerden uzak kalmalarına sebep olmaktadır. Gençlik dönemindeki süfli istek ve arzuların dizginlenememesi, gençlerin heva ve heveslerine, şeytanlara uymalarına sebep olmaktadır. Böylece gençler kötü bir ortam ve arkadaş çevresi, olumsuzluklar ve zararlı alışkanlıklar ile yüz yüze kalabilmektedir. Bunun çaresi çocuklara ve gençlere doğru zamanda, doğru kişilerle, doğru mekânlarda sahip çıkmaktır.

Camiler ve mescitler bu sıkıntılara çare olacak doğru mekânların başında gelmektedir. Rabbimizin bizler için seçtiği hidayet rehberleri kitaplar ve elçilerdir. Bu hidayet rehberlerinin mekânı da takva üzere kurulan mescitlerdir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

487. Sayı Temmuz 2023