Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Emsalü'l-Kur'an

Prof. Dr. Ali Akpınar

Cennetin Misali

  • 31 Aralık 2022
  • 324 Görüntülenme
  • 481. Sayı / 2023 Ocak



Hayat Düsturumuz Kur’an’daki cennet tasvirleri, bizi cennete hazırlamaya; cehennem tasvirleri de cehennemden sakındırmaya yöneliktir. Elbette cennet ve cehennem bütün yönleriyle Kur’an’da anlatılmaz. Ama anlatıldığı kadarıyla cennet, akla hayale gelmedik özellik ve güzelliklerle dolu; cehennem de korkunç azap yeri olarak karşımızda durur. Aslında cennet tasvirleri de Yüce Allah’ın rahmet tecellisidir, cehennem tasvirleri de.

 

 

 

Cennet ve cehennem şu an için yaratılmış olup sakinlerini beklemektedir. Bizler Rabbimizden cennet ve nimetlerini isterken, cehennem ve azabından da O’na sığınırız. Ancak bu kavli dualarımızı yaparken bizi cennete götürecek amelleri işlemeye, bizi cehennemden uzaklaştıracak amellerden de uzak durmaya çalışırız. Elbette cennet kolay değil, cehennem de boşuna değildir.

 

 

 

مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ أُكُلُهَا دَائِمٌ وَظِلُّهَا تِلْكَ عُقْبَى الَّذِينَ اتَّقَوا وَعُقْبَى الْكَافِرِينَ النَّارُ

“Allah'a karşı gelmekten sakınanlara vaat edilen cennetin zemininden ırmaklar akar; oranın yiyecekleri devamlıdır, gölgeleri de. Bu, sakınanların elde edeceği sonuçtur, inkârcıların varacağı sonuç ise ateştir.” (Ra’d, 13/35)

Kulluk, iman ve amelden asıl amaç Yüce Rabbin rızasını kazanmak olmalıdır. Zira Yüce Allah, kulluk ve ibadet edilmeye bizatihi layıktır. Ne var ki insanın yapıp ettiklerinden bir beklenti içerisinde olması fıtratının gereğidir. Asıl amaç Yüce Allah’ın rızasını kazanmak olsa da kulun yapıp ettiklerinden dünya ve ahirette bir kısım kazanımlar elde etme beklentisi onun bu konudaki şevkini artırır. Aynı şekilde haramları terk etmekteki asıl amaç Yüce Yaratıcının onları yasaklaması olsa da insanın yaptığı kötülüklerin cezasını çekeceğini bilmesi, onu kötülüklerden alıkoyar.

Hayat Düsturumuz Kur’an’daki cennet tasvirleri, bizi cennete hazırlamaya; cehennem tasvirleri de cehennemden sakındırmaya yöneliktir. Elbette cennet ve cehennem bütün yönleriyle Kur’an’da anlatılmaz. Ama anlatıldığı kadarıyla cennet, akla hayale gelmedik özellik ve güzelliklerle dolu; cehennem de korkunç azap yeri olarak karşımızda durur. Aslında cennet tasvirleri de Yüce Allah’ın rahmet tecellisidir, cehennem tasvirleri de. Şöyle ki güzelim cennet tasvirleri kulları cennetlik olmaya sevk eder; cehennem tasvirleri de cehenneme düşmemek için gerekeni yapmaya sevk eder. Sonuçta her iki anlatım da kulların hayrına ve yararınadır. Yüce Rabbimiz kısaca, emirlerimi tutanları mükâfatlandıracağım, tutmayanları ise cezalandıracağım diyerek konuyu bitirebilirdi. Ama O, öyle yapmadı, pek çok ayette cenneti ve cehennemi pek çok yönüyle bize anlattı. Bu anlatımlar bizleri cennete cezbetmekte, cehennemden sakındırmaktadır.

Kur’an’ın ahiret ahvali ile ilgili anlatımları dünyada bilinen şeylere benzetilerek yapılmıştır. Evet, cennet nimetleri de cehennem azabı da birebir aynısı olmasa da dünyadakinin benzeridir.

Kur’an’da Cennetin genel olarak nimet yurdu, huzur ve sükûn yeri olduğunu anlatan ayetler yanında, cennet giysileri, cennet takıları, cennet yiyecek ve içecekleri, cennet ortamı, cennet hayatındaki lüks ve konfora dair pek çok ayet yer alır. Yine genel olarak Cehennemin ceza ve azap yeri olduğunu bildiren ayetlerin yanında, cehennemdeki azabın türleri, azap görevlileri, cehennem giysileri, cehennem içecek ve yiyeceklerinden bahseden pek çok ayet yer alır.

Genelde cennet ayetleri ile cehennem ayetleri peş peşe/birlikte anlatılır Kur’an’da. Böylece korku ile ümit dengesi kurulur. Cennet tasvirleriyle insanların rehavete kapılması ve cehennem ayetleriyle ümitsizliğe düşmesinin önüne geçilir. Bu ayetleri okuyan kimse, cennet ve cehennem karşılaştırması yaparak tercihini yapar. Yine ayetlerde cennet ve cehennemin ebediliğine, cennet nimetlerinin ve cehennem azabının kesintisiz olduğuna vurgu yapılır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

481. Sayı Ocak 2023