Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

El-Muktedir

  • 01 Ağustos 2023
  • 151 Görüntülenme
  • 488. Sayı / 2023 Ağustos
Yazarın Diğer Yazıları
Adem Karataş
Tüm Yazı Arşivi



El-Muktedir; Her şeye gücü, kudreti yeten, istediği şekilde tasarrufta bulunan, tüm kuvvet ve kudret sahipleri üzerinde istediğini yapmaya güç yetiren, hiçbir iktidara boyun eğmeyen, kudretini bilfiil ortaya koyan, mutlak iktidar sahibi.

 

 

اَلْمُقْتَدِرُ

EL-MUKTEDİR: Arapçada “gadr” kökünden türemiş olan ve “iktidar sahibi anlamına gelen Muktedir’in manası, “el-Gadîr” isminin manasına yakındır. Mana bakımından ziyadeliğe delâlet eder.”(Allah’ın Güzel İsimleri Esmâü’l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.315)

“Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak” manalarındaki kadr (kudret) kökünün iftiâl kalıbından türemiş bir sıfat olup “gücü yettiği fiilen sabit olan” demektir.”(Müfredât, Rağıb el-İsfehânî, “kdr” md. / Lisânü’l-Arab, İbn Manzûr, “kdr” md. - T.D.V. İslâm Ansiklopedisi, c.31, s.143)

“Kudret kökünden türemiş olan el-Muktedir ismi; hazırlamak, tanzim etmek, şeref sahibi olmak, güç yetmek, mâlik ve hâkim olmak, vakit belirlemek, taksim etmek, ölçmek, biçmek, sıkmak ve daraltmak anlamlarına gelmektedir.”(Esmâ-i Hüsnâ, Ramazan SÖNMEZ, s.393)

“El-Muktedir” ismi “Gâdir” kelimesi ile aynı anlamdadır.”(Müfredât, Rağıb el-İsfehânî, s.394 / Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KRAGÖZ, s.156-157)

El-Muktedir; Her şeye gücü, kudreti yeten,

El-Muktedir; İstediği şekilde tasarrufta bulunan,

El-Muktedir; Tüm kuvvet ve kudret sahipleri üzerinde istediğini yapmaya güç yetiren,

El-Muktedir; Hiçbir iktidara boyun eğmeyen,

El-Muktedir; Kudretini bilfiil ortaya koyan,

El-Muktedir; Mutlak iktidar sahibi.

“El-Muktedir; Kendisine hiçbir şey mümteni olmayan, şiddet ve kuvvet ile hiç kimsenin kendisine karşı çıkamayacağı tam kudret sahibi, demektir.”(Allah’ın Güzel İsimleri Esmâü’l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.315)

Mutlak manada Gâdir olan, sadece Allah’tır. Yaratıkların kudreti, Allah’ın verdiği kudret nispetindedir.

“Muktedir, gücünü fiillerle ortaya koyup gösterendir. Allah’ın gücü yettiği hâlde yapmadığı nice fiilleri vardır. Eğer dilerse bunları yapabilir. Bu gücü nedeniyle O, Muktedir ismini hak etmiştir.”(Esma-ül Hüsna, Heyet, s.271)

El-Hattâbî (ra) der ki: “Muktedir, gücü ve kuvveti tam olandır. Öyle ki, hiçbir şey O’nun gücüne karşı duramaz. O’na mâni olamaz. Hiçbir güç O’nu âciz bırakamaz. Muktedir, “müfteil” babındandır ve diğer isimlerden (Gâdir ve Gadîr) daha kapsamlı olup, mutlakıyet ifade eder.” (El-Esmâ ve’s-Sıfat, Beyhakî, s.28 - Esma-ül Hüsna, Heyet, s.271)

“Gâdir, Gadîr ve Muktedir, güç ve kudret sahibi demektir. Ancak bu isimler arasında Muktedir, daha mübalağalı bir anlam ifade eder. Kudret, bir şeyin bilgi ve iradenin takdir ettiği şekilde ve bunlara uygun olarak gerçekleşmesini sağlayan güç ve kuvvet anlamındadır. Gâdir, bir şeyi dilediğinde yapan veya yapmayandır. Gâdir için dilemek, bir şeyi yapmak için mutlaka olması gereken bir şart değildir. Allah, kıyameti şu anda da gerçekleştirmeye kadirdir. Eğer O, bunu dilerse yapabilir. Ancak kıyamet şu an gerçekleşmediğine göre Allah, bunu şu an için dilememektedir. Allah’ın ezelî ilmiyle kıyamet için bir süre ve saat belirlemesi, O’nun güç ve kudretinde bir kusur olduğunu göstermez.”(Esma-ül Hüsna, Heyet, s.271)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

488. Sayı Ağustos 2023