Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Yaşama(ya) Dair

Kadir Demirlenk

"Cemaatle Namaz" Rabbani Davete İcabettir

  • 31 Ocak 2023
  • 208 Görüntülenme
  • 482. Sayı / 2023 Şubat



Rahmani davete icabet gerekir. Bu davet ezanla başlar ve cemaatle namaza hazırlık yapılması gerekir. Kalben, zihnen, bedenen maddi ve manevi olarak temiz olunması gerekir ki cemaatle namazdan fayda hâsıl olsun. Bu davetin gereği cemaatle namaz, fertleri temizleyip arındırdığı gibi toplumları da arındırıp temizlemektedir. Rabbin huzurunda tek bir gaye ve hedef için toplanmayı, tek vücut olmayı sağlamaktadır

 

Camide cemaatle namaz insanın kendini disipline etmesini ve otokontrol altına almasına katkı sunmaktadır. Cami ve cemaatle namazda insan; iradesine, kalbine, zihnine, bedenine, vaktine sahip çıkarak onları en doğru şekilde kullanmayı öğrenir. İnsanlar, camide birbirleriyle iletişim kurarak toplumun içine iyi birlikteliklerle girmeye başlar.

 

 

Kur’an-ı Kerim’de cemaatle namaz kılmayı direkt ifade eden ayet olmasa da namaz kılmayı emreden “egımuu” fiilindeki emir ifadesinde cemaatle namaz kılmaya da işaret etmektedir. “Namazı kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber rükû edin.” (Bakara, 2/43) Müminlerin toplu olarak rüku ve secde etmelerini emreden ayetler, savaşta cemaatle namaz kılmayı öğreten ayetler, birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye işaret eden ayetler, cihad meydanlarında saf tutanları Allah’ın sevdiğini bildiren ayetler namazın cemaatle kılınmasına teşvik edici deliller olarak görülebilir. “Ey iman edenler! Rükû edin, secdeye kapanın, rabbinize ibadet edin, dünya ve ahiret için faydalı işler yapın ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac, 22/77) “Bilin ki Allah kendi yolunda sağlam örülmüş bir duvar gibi kenetlenmiş saflar halinde çarpışanları sever.” (Saf, 61/4)

Bu vb. ayetlerle birlikte Hz. Peygamber’in namazları mescitte sürekli cemaatle kılması ve müekked bir sünnet haline getirmesi, cemaatle namaz kılmayı teşvik etmesi, cemaate katılmayanları uyarması konunun ehemmiyetini göstermektedir.

Mekke döneminde namazları cemaatle kılamayan Hz. Peygamber önemine binaen Medine’ye hicret esnasında Kuba’da mescid edinerek cemaatle namaz kılmaya başlamış, Medine’ye varınca ilk işi Mescid-i Nebi’yi inşa etmeye başlamak olmuştur. Ömrünün son anına kadar cemaatle namaz kılmaya özen göstermiş ve teşvik etmiştir. Bu yönüyle camiler ve toplu şekilde cemaatle kılınan namaz, hayatımıza maddi ve manevi birçok fayda sunmaktadır.

Cemaatle namaz Rabbani davete icabet etmektir:

Rahmani davete icabet gerekir. Bu davet ezanla başlar ve cemaatle namaza hazırlık yapılması gerekir. Kalben, zihnen, bedenen maddi ve manevi olarak temiz olunması gerekir ki cemaatle namazdan fayda hâsıl olsun. Bu davetin gereği cemaatle namaz, fertleri temizleyip arındırdığı gibi toplumları da arındırıp temizlemektedir. Rabbin huzurunda tek bir gaye ve hedef için toplanmayı, tek vücut olmayı sağlamaktadır. Ümmet olma şuuruna ermektir. “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma, 62/9), “Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” (Araf, 7/31)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

482. Sayı Şubat 2023