Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Kur'an'ın Yeminleri : Andolsun ki..

Prof. Dr. Ali Akpınar

Çağlayan Nehirleriyle Cennet Yurdu

  • 31 Ocak 2023
  • 238 Görüntülenme
  • 482. Sayı / 2023 Şubat



Aslında Rabbin mağfireti cennete girmeden öncedir. Yüce Allah, onları bağışlayarak cennetine koymuştur. Burada sayılan bu nimetlerden sonra mağfiretin gelmesi, onların geçmişteki günahlarının hiç gündeme getirilmemesi ve onları hiçbir zaman utandırmama anlamına gelmektedir. Ya da bu ikramlar, Rabbin onları bağışlamasının bir sonucu manasınadır.

 

 

 

Kur’an’ın canlı ve kendine özgün üslubuyla anlattığı cennet tasvirleri, bizlere adeta cenneti gezdirir, cenneti özletir ve bizi cennete hazırlar. Cennet içecekleriyle ilgili ayetleri okuyanlar da kendilerini o suların yanında, içinde hissederler.

 

 

 

 

مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فِيهَا أَنْهَارٌ مِنْ مَاءٍ غَيْرِ آسِنٍ وَأَنْهَارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهَارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّةٍ لِلشَّارِبِينَ وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفًّى وَلَهُمْ فِيهَا مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَمَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ كَمَنْ هُوَ خَالِدٌ فِي النَّارِ وَسُقُوا مَاءً حَمِيمًا فَقَطَّعَ أَمْعَاءَهُمْ

“Allah'a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen cennet şöyledir: Orada temiz su ırmakları, tadı bozulmayan süt ırmakları, içenlere zevk veren meşrubat ırmakları, süzme bal ırmakları vardır. Onlara orada her türlü ürün ve Rablerinden mağfiret vardır. Bunların durumu, ateşte temelli kalana ve bağırsaklarını parça parça edecek kaynar su içirilen kimselerin durumu gibi olur mu? (Muhammed, 47/15)

Müttakîlere Rabbin vaat ettiği cennet. Rablerini hesaba katarak yaşayan, O’ndan sakınan, O’na karşı sorumluluklarını yerine getiren müttakîlere vaat edilen cennet. Diledikleri her türlü nimeti hazır bulacakları cennet. Bu ayette özellikle cennetin içeceklerine ve meyvelerine dikkat çekilmektedir. Hepsinden çok daha önemlisi ise Rabbin mağfireti.

Ayette cennetin bu eşsiz nimetleri, cehennemin bağırsakları paramparça edecek olan kaynar sularıyla mukayese edilmektedir. Bir tarafta kaynar sular, cehennemliklerin yaralarından akacak olan cerahat, kan ve irinler; diğer tarafta cennet suları. Hayat Düsturumuz, her zaman olduğu gibi karşılaştırmalı bir şekilde anlatıyor. Cennet ayetlerini okuyup kendimizi cennete hazırlayalım, cehennem ayetlerini okuyup kendimizi cehenneme karşı koruma altına alalım diye. Şimdi onları teker teker tanıyalım:

“Tertemiz su ırmakları…”(Muhammed, 47/15) Pek çok ayette “zemininden ırmaklar akan cennetler” ifadesinin burada daha tafsilatlı açıklaması yer alıyor. Bu ifadeyi iki şekilde anlamak mümkündür: Şeffaf bir zemin ve altından akan sular… Bu tıpkı Hz. Süleyman’ın misafiri Sebe’ Melikesi Belkıs’i ağırladığı billur sarayı andırmaktadır. “Kraliçeye, Köşke gir, dendi; salonu görünce, onu derin bir su zannetti, eteğini çekti. Süleyman: Doğrusu bu camdan yapılmış mücella bir salondur, dedi.” (Neml, 27/44) İkinci anlayışa göre ise, vadi yamacında kurulmuş köşkler ve aşağısından akan sular. Tabidir ki bunlar bizim dünya nimetlerine göre anlayabildiklerimizdir. Ahiret yurdunda olacak olanlar ise gözlerin görmediği, akılların anlamakta güçlük çekeceği özellik ve güzellikte olacaktır! Zira dünya suları bozulur, kirlenir, bulanır, azalır, tükenir, kesilir. Cennet nehirleri ise öyle değildir. Su hayattır, su temizliktir, su güzelliktir, su ferahlıktır, su bunların hepsidir.

“İşte cennetteki su ırmakları…” (Muhammed, 47/15) Orada ırmaklar var. Öyle bir sudan ki bozulması yok, bayatlamaz, tadı bozulmaz, kokmaz, öyle akar gider. Onların akarsu olması hem bitmez tükenmez oluşlarını hem taze oluşlarını anlatır. Bu nehirler içerisine çamur, kum, sinek-böcek karışmamış, rengi kokusu değişmemiş arı duru, tertemiz nehirlerdir. Cennet nehirleri, hem cennetliklerin ihtiyaçlarını karşılar hem de ses ve manzara güzellikleriyle onların gözlerine ve gönüllerine hitap eder. Nitekim hadiste şöyle buyrulmuştur: "Cennette su denizi, bal deni­zi, süt denizi, şarap denizi vardır: Bundan sonra da ondan nehirler ayrılır." (Tirmizî, Ahmed) Nitekim başka ayetlerde cennet sularından bahsedilirken fışkıran fıskiyeler, şarıl şarıl çağlayan çağlayanlar, gürül gürül akan şelaleler, büngül büngül kaynayan kaynaklar, pınarlara vurgu yapılır. Bu arada Kevser havzı ve nehrinin de özel bir yeri vardır. Zira onun ayrı bir suresi bile vardır. Buna göre orada hem göze, hem gönle hitap eden türlü türlü tat ve lezzette sular olacaktır. Bunların hepsi, her bakımdan cennete ve cennetliklere özel olarak sunulacaktır. Onlar bitmez, tükenmez, kesintiye uğramaz nehirlerdir. O suların kendileri güzeldir, bulundukları, aktıkları yerler harikadır. Onları sunanlar ve sunum kapları özel ve son derece güzeldir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

482. Sayı Şubat 2023