Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hedef Noktası

Ramazan Kayacık

Toparlanın! Hiçbir Yere Gitmiyoruz!

  • 10 Ekim 2022
  • 292 Görüntülenme
  • 478. Sayı / 2022 Ekim



Sohbetler, kaliteli insan yetiştiren, insanları birbirlerine kardeş/ihvan haline getiren yaygın eğitim kurumlarıdır, sohbet halkaları paylaşmayı öğreten, insanı mekanik bir hayatın kurbanı olmaktan kurtaran beraberliklerdir. Sohbetler, duygu ve düşünce birliğini, Allah için sevmeyi, sevindirmeyi, mutlu olmayı, manevi hazlar tatmayı sağlar.

Sohbet, sadece bilgi alışverişinin yapıldığı bilgi pazarı değil, sevgi ve ilgi kumaşının dokunduğu ruhaniyet tezgâhıdır, rahmet-şefkat iklimidir. Dost meclisleri konuşan dillerden çok, coşan gönüller yetiştirmeli.

İslam kültür ve geleneğinde sohbet oldukça önemlidir. Sahabe kelimesi, sohbet kelimesinden türetilmiş bir isimdir. Sahabeliğin önemli şartı; Rasülullah'ı görmek, iman etmek ve O'nun sohbetinde bulunmaktı. Tarihin gördüğü en seçkin topluluk olan sahabeyi Efendimiz (sav) sohbetle yetiştirmiştir.

Sohbetten kasıt; Efendimiz(sav)den ve sahabelerden günümüze kadar uzayıp gelen, İslam'ın anlatıldığı, Kur’an ve sünnet ilkelerinin gündem oluşturduğu beraberliklerdir.

“Konuşarak, vakit geçirmek” anlamına gelen; “söyleşi” ile dini anlamdaki sohbette bazı farklılıklar vardır.

Sohbet; insanın ilim bakımından kendinin üstünde veya altındakilerle bir araya gelip, Allah'ın ve Peygamberin hoşnut olacağı şeyleri konuşmalarıdır. Ahiret hayatının gündeme alınmadığı, sadece dünyayla, alışverişle, dedikoduyla doldurulan sohbetlerde hayır yoktur.

Bugünlerde İslam'ın gündeme alındığı konferanslar, seminerler, TV programları ve benzeri yaygın eğitim türleri “Daru’l-Erkam” faaliyetleri olarak değerlendirilebilir.

Sohbetler, kaliteli insan yetiştiren, insanları birbirlerine kardeş/ihvan haline getiren yaygın eğitim kurumlarıdır, sohbet halkaları paylaşmayı öğreten, insanı mekanik bir hayatın kurbanı olmaktan kurtaran beraberliklerdir.

Sohbetler, duygu ve düşünce birliğini, Allah için sevmeyi, sevindirmeyi, mutlu olmayı, manevi hazlar tatmayı sağlar. Mevlana'nın dizelerinde yer alan:

“Hamdım, piştim, yandım” derecelerini aşarak manevi âlemlere doğru dikey geçiş imkânını; dil ve gönül birliğini sağlar. Çoğu zaman aynı evde, aynı ailenin fertleri aynı dili konuşamadıklarından anlaşamazlar. Ama gönül frekansları birbirini tutan aynı sohbetin müntesipleri birbirlerini hakiki dostlar ve sığınacak liman olarak görebiliyorlar, birbirleriyle sırdaş olup hayatın zorlu akışına karşı beraberce mücadele edebiliyorlar, dava arkadaşları olabiliyorlar. Çünkü aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları taşıyanlar daha iyi anlaşabilirler.

Sohbette hem sözlü eğitim, irşat ve tebliğ vardır; hem de hâl eğitimi olarak, manevî yansımalar söz konusudur. Sohbet halkaları yaygın halk eğitimleridir, sosyal ve manevi açıdan kitleleri eğiten (STK) sivil toplum kuruluşlarıdır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

478. Sayı Ekim 2022