Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Emsalü'l-Kur'an

Prof. Dr. Ali Akpınar

Nur Ayeti / Kesintisiz Işık Kaynağı

  • 10 Ekim 2022
  • 291 Görüntülenme
  • 478. Sayı / 2022 Ekim



Kur’an, eşsiz ve ahenkli lafzıyla, engin ve zengin manasıyla nurdur. O, tüm insanlığın yolunu aydınlatan ve ışığı kıyamete kadar sönmeyecek olan nurdur. O’nun Peygamberi Hz. Muhammed (sav) de hem dünya güzeli fiziği ile hem insanlığın yolunu aydınlatan önderliğiyle nurdur.

 

 

Allah’ın nur olması, O’nun fiziki dünyada ışık şuası olması anlamına gelmez. Zira bu dünyada gözler O’nun görmekten acizdir. O’nun yaratılan ışık olması da demek değildir. Çünkü O, yaratılanlara benzemekten münezzehtir. O’nun nur oluşu da O’na özgüdür.

 

 

اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونِةٍ لَا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

“Allah göklerin ve yerin Nur'udur. O'nun nuru, içinde ışık bulunan bir kandil yuvasına benzer. O ışık bir cam içindedir, cam ise, sanki inci gibi parlayan bir yıldızdır; bu ne yalnız doğuda ve ne de yalnız batıda bulunan bereketli zeytin ağacından yakılır. Ateş değmese bile, nerdeyse yağın kendisi aydınlatacak! Nur üstüne nurdur. Allah dilediğini nuruna kavuşturur. Allah insanlara çarpıcı misaller verir. O, her şeyi bilir.” (Nûr, 24/35)

Nûr, Yüce Rabbimizin isimlerinden bir isimdir. en-Nûr: Kendi zatıyla zahir olan, başkalarını nuruyla ortaya çıkaran, onların var olmalarını sağlayan, nur-ışık ve aydınlık kaynağı olan manalarına gelir. Gerçekten de O’dur hak edenleri karanlıklardan aydınlıklara çıkaran. O’dur gökleri ve yeri manen ve madden aydınlatan, ışıtan. Aynı şekilde O'nun bir adı da Işıtan ve aydınlatan anlamında el-Münîr'dir.

Hayat Düsturumuz Kur’an’ın bir adı da Nûr’dur. O’nun kitabı da nurdur, Peygamberi de nurdur. Hayat rehberimiz Kur’an ve ebedî Önderimiz Hz. Peygamberin Nûr olduğuna işaret eden ayetlerden ikisi şöyledir: "Bu peygambere inanan, hürmet eden, yardım eden, onunla gönderilen nura uyanlar yok mu? İşte onlar saadete erenlerdir." (Nur, 24/157) “Doğrusu size Allah’tan bir nur geldi.” (Maide, 5/15) Kur’an, eşsiz ve ahenkli lafzıyla, engin ve zengin manasıyla nurdur. O, tüm insanlığın yolunu aydınlatan ve ışığı kıyamete kadar sönmeyecek olan nurdur. O’nun Peygamberi Hz. Muhammed (sav) de hem dünya güzeli fiziği ile hem insanlığın yolunu aydınlatan önderliğiyle nurdur.

Buna göre aydınlanmak için, cahili karanlıklarından kurtulup aydınlıkta yaşayabilmek için nurun kaynağı Yüce Allah ile irtibatlı olmak, O’nun aydınlatan kitabının aydınlığında ve insanlık için seçip gönderdiği Peygamberinin izinde yol almak gerekmektedir. O’nu unutanlar, O’nun aydınlık kitabına gönül gözlerini kapayanlar ve O’nun peygamberinin nurlu izini terk edenler karanlıkta kalmaya mahkûm olacaklardır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

478. Sayı Ekim 2022