Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

El-Mübdiü

  • 06 Ağustos 2022
  • 366 Görüntülenme
  • 476. Sayı / 2022 Ağustos



Allah, kâinattaki sayısını bilemeyeceğimiz kadar yaratılmışları, otları, bitkileri, hayvanları ve insanları ilk defa örneksiz olarak irade etmiş ve yaratmıştır. Onları ilk defa irade eden ve varlığa getiren, yaratan Allah’tır.

 

 

 

El-Mübdîü, insanı ilk var edendir. Yani onu yoktan yaratıp var edendir. Bütün varlıkları yoktan var eden, onları inşa edip ortaya koyan Allah’tır. Varlıklar yok iken Allah tarafından yaratılmış ve varlık âlemine çıkarılmışlardır. O, bütün varlıkları örneksiz ve mükemmel bir şekilde yaratmıştır.

 

اَلْمُبْدِئُ

EL-MÜBDÎÜ: “Bir şeyi önce yapmak, yaratmak, icat etmek anlamındaki “b-d-e” kökünden türeyen “mübdîü” bir şeyi ilk defa icat eden, var eden demektir.” (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.207)

El-Mübdîü; Bütün varlıkları yoktan yaratan ve varlığı başlatandır.

El-Mübdîü; Varlıkları hiçbir eşi olmadan yaratan O’dur.

El-Mübdîü; Her şeyi maddesiz ve örneksiz olarak hiç yok iken var edendir.

El-Mübdîü; Yaratmaya ilk kez başlayan ve bunu tekrar edendir.

El-Mübdîü; Varlığı ilk defa ve ilk önce yaratandır.

Ebû Süleyman (ra) der ki: “Mübdîü, insanı ilkin var edendir. Yani onu yoktan yaratıp varedendir.” (El-Esmâ ve’s-Sıfat, Beyhakî, s.74 / Esma-ül Hüsna, Heyet, s.298)

Allah, kâinattaki sayısını bilemeyeceğimiz kadar yaratılmışları, otları, bitkileri, hayvanları ve insanları ilk defa örneksiz olarak irade etmiş ve yaratmıştır. Onları ilk defa irade eden ve varlığa getiren, yaratan Allah’tır.

“Mübdîü olarak yaratmak, halık olarak yaratmanın başlangıçtaki ilk yaratma hâlidir. Halık tipindeki yaratmada; hem mübdîü tipi ilk defa yaratış vardır hem de yaratılışın tekrar edilmesi, iade edilmesi yani Muıîd tipi yaratma da vardır. Muıîd tipi yaratma daha önce yaratılmış olanın aynını veya benzerini yaratmaktır.” (Allah’ı Tanımak, Abdullah ORUÇ, s.421)

“Bütün varlıkları yoktan var eden, onları inşa edip ortaya koyan Allah’tır. Varlıklar yok iken Allah tarafından yaratılmış ve varlık âlemine çıkarılmışlardır. O, istediği her an, olmayan bir şeyi var edebilir, sonra da onu ilk hâline döndürebilir. Sonradan yaratılan her varlık böyledir.” (Esmâ-i Hüsna Şerhi ve İnsan Üzerindeki Tecellileri, Prof. A. Hüseyin AKİL, s.617)

El-Mübdîü; Bir işe başlamak, bir şeyi açmak, bir işi diğerlerinden önce yapmak, yaratmak anlamındaki bed’ kökünün yaratmak manasına gelen ibdâ’ kökünden türemiş bir sıfat olup, modeli ve örneği olmaksızın ilk defa inşa eden demektir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

476. Sayı Ağustos 2022