Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

El-Gaviyy

  • 08 Mart 2022
  • 527 Görüntülenme
  • 471. Sayı / 2022 Mart
Yazarın Diğer Yazıları
Adem Karataş
Tüm Yazı Arşivi



Allah’ın gücüne gerçekten iman ettiğimiz takdirde, O, bizi yeryüzünün azaplarından koruyacaktır. Kâfir toplumları helâk ederken bizleri azaptan kurtaracaktır. Ayrıca bizi kıyamet gününün o rezil rüsva eden azabından kurtaracaktır.

 

El-Gaviyy; Azabını savmada hiçbir kimsenin kendisine güç yetiremediği kimsedir. Asla acizliği bulunmayan. Her hangi bir acizlik, zafiyet ve vehin gibi hallerden hiçbirisi Yüce Allah’a egemen olamaz. Her türlü zafiyet, acizlik ve vehin beşeriyete dair niteliklerdir. Allah ise her türlü yaratılmışlık hallerinden münezzehtir.

 

 

اَلْقَوِىُّ

 

EL-GAVİYY: Güçlü olmak anlamındaki “g-v-y” kökünden sıfat olan “el-Gavî” ismi, sözlükte “kudret sahibi; güçlü ve kuvvetli” (Müfredat, Rağıb el-Isfehânî, s.1248) demektir. Yüce Allah’ın sıfatı olarak, “kuvveti tam, her şeye muktedir olan demektir. “Gaviye” fiîli “alâ” edatı ile kullanıldığında, gücü yetti anlamına gelir. “Zü’l-Guvveti” terkibi ise kuvvet sahibi, güçlü demektir.

El-Gaviyy; Çok güçlü ve kuvvetli. Her şeye gücü yeten.

El-Gaviyy; Kuvvetin merkezi olan, bütün güç ve kuvvetler kendisinden alınan, yegâne güç ve kuvvet sahibi.

El-Gaviyy; Mümin kullarına güç veren, kâfirlere karşı onları destekleyen. Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Allah’ın izniyle büyük bir topluluğa galip gelen nice küçük topluluklar vardır. Allah, sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 2/249)

El-Gaviyy; Azabını savmada hiçbir kimsenin kendisine güç yetiremediği kimsedir.

El-Gaviyy;  Asla acizliği bulunmayan. Her hangi bir acizlik, zafiyet ve vehin gibi hallerden hiçbirisi Yüce Allah’a egemen olamaz. Her türlü zafiyet, acizlik ve vehin beşeriyete dair niteliklerdir. Allah ise her türlü yaratılmışlık hallerinden münezzehtir.

El-Gaviyy; Allah’ın gücünün ve kuvvetinin yetmediği hiçbir şey yoktur.

El-Gaviyy ism-i şerifi hakkında el-Hattâbî (ra) şöyle der: “Gavî, Gâdir (gücü yeten) anlamında olabileceği gibi, her hangi bir şekilde acizliğin kendisine hâkim olamadığı tam ve mutlak güç sahibi anlamında da olabilir. Allah’ın dışındaki varlıklar her ne kadar güç sahibi olarak nitelenseler de, bunların gücü sınırlı ve sonludur. Birçok şeylere güçleri yetmez.” (El-Esmâ ve’s-Sıfat, Beyhakî, s.43 - Esma-ül Hüsna, Heyet, s.285)

Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “O zulmedenler azaba uğrayacakları zaman, muhakkak bütün kuvvetin tümüyle Allah’ın olduğunu ve Allah’ın vereceği azabın gerçekten şiddetli olduğunu bir bilselerdi.” (Bakara, 2/165)

A) El-Gaviyy ism-i şerif’i, Kur’an-ı Kerim’de toplam 9 yerde geçmektedir.

a. 1) El-Gaviyy ism-i şerif’i, 7 yerde el-Azîz ism-i şerifi ile birlikte geçmektedir:

لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ

Meali: “Andolsun Biz, peygamberlerimizi açık delillerle gönderdik ve insanların adâleti yerine getirmeleri için beraberlerinde kitabı ve mizanı indirdik. Biz demiri de indirdik ki, onda büyük bir kuvvet ve insanlar için faydalar vardır. Bu, Allah’ın dinine ve peygamberlerine gayba inanarak, yardım edenleri belirlemesi içindir. Şüphesiz Allah Gavîdir/kuvvet sahibidir, daima Azîzdir/üstündür.” (Hadîd, 57/25)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

471. Sayı Mart 2022