Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Kur'an'ın Yeminleri : Andolsun ki..

Prof. Dr. Ali Akpınar

Hakikati Yaymak ve Hakkı Batıldan Ayırmak İçin Koşturan Elçilere Andolsun ! Vadedilen Mutlaka Gerçekleşecektir !

  • 07 Ocak 2022
  • 797 Görüntülenme
  • 469. Sayı / 2022 Ocak



Rüzgârlar ve bulutların vesile olduğu yağışlar ölü arzı diriltir, kuru yerleri yeşertir; peygamberler de ölü kalpleri diriltir, ölüler mesabesindeki küfür şirk üzerinde olanları iman nuruyla diriltip hayırlı insanlar yaparlar. Ölü arzın dirilmesi için nasıl yağışlar gerekliyse, ölü kalplerin dirilişi için melekler ve peygamberler de gereklidir. Yerin canlılığını sürdürebilmesi için sürekli suya ihtiyacının olduğu gibi, insanların anlamlı bir hayat sürmeleri için de devamlı vahye ihtiyaç vardır.

 

Vahiy melekleri başta olmak üzere tüm melekler ve peygamberler görevlerini yaparken öldükten sonra dirilişin, hesap gününün hak olduğunu, vakti geldiğinde mutlaka gerçekleşeceğini hatırlatıp durmaktadırlar. O halde insana düşen bu varlık âlemindeki hatırlatmaları fark etmesi, melekler ve peygamberler vasıtasıyla gelen ilahî mesaja kulak vermesi ve hesap gününe hazırlanmasıdır.

 

 

“Birbiri ardından gönderilenlere ve görevlerine koştukça koşanlara, Allah'ın buyruklarını yaydıkça yayanlara ve hak ile batılın arasını ayırdıkça ayıranlara, kötülüğü önlemek veya uyarmak, için vahiy getiren meleklere and olsun ki, size söz verilen kıyamet şüphesiz kopacaktır.” (Mürselât, 77/1-7)

Mürsalât: Melekler, rüzgârlar, bulutlar, peygamberler… Bunların hepsi. Hepsi bir kısım haberleri vermek için art arda gönderilmiş elçilerdir. Hepsini gönderen Yüce Allah’tır. Hepsinin gelişi rahmet sebebidir. Helak için gönderilen meleklerin bile gelişi zalimler için helak, müminler için rahmet sebebidir.

Melekler, Yüce Allah’ın kendilerine tevdi ettiği görevleri yerine getirmek için art arda inerler, vazifelerini yerine getirirler. Vahiy meleği vahiy getirir. Mikâil (as), kâinattaki işleri düzenler. Ölüm meleği, vadesi yetmiş canları alır. Müminlere yardım için gelen melekler, peş peşe inerler ve kafirlere korku salarak, müminlerin yanında savaşa katılarak onlara yardım ederler.

Ardı ardına değişik yönlerden, değişik hız ve özelliklerde esen rüzgârlar, hep bir gayeye yönelik olarak eserler. Rahmet yağmurlarının gelmesine vesile olurlar, atmosferi temizlerler… Rüzgârlar bulutları sıkıştırıp sevk ederek Yüce Allah’ın uygun gördüğü zamanda, uygun gördüğü yerlere ve gerekli miktarda yağışların düşmesini sağlarlar

Farklı renk tonlarıyla gökyüzünde hiç eksik olmayan bulutlar da yine rahmet yağışlarının habercisidirler.

Yüce Allah’ın seçkin kulları Peygamberler de kutsal elçilik görevlerini yerine getirmek için peş peşe gelirler, birbirlerini teyit ederek, önceki peygamberi hayırla yad ederek, sonraki gelecek peygamberin müjdesini vererek gelirler ve insanlığın kurtuluşu için durmadan dinlenmeden vazifelerini yerine getirirler. Peygamberlerin gelişi hak ile batılın ayırt edilmesi ve hakkın batıla galip gelmesi hedefine yöneliktir. Onlar da hem müjdeler vererek hem de hak edenleri helak ve azapla korkutup uyararak gelirler.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

469. Sayı Ocak 2022