Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Emsalü'l-Kur'an

Prof. Dr. Ali Akpınar

Su Gibi Akıp Giden Dünya Hayatı

  • 01 Aralık 2023
  • 181 Görüntülenme
  • 492. Sayı / 2023 Aralık



İnsanlığın sınav için gönderildiği dünya, çoğu insanın çoğu zaman aldandığı bir yerdir. Dünyanın geçici, sonlu olduğunu çoğu zaman insan unutur. Dünyayı kalıcı ve sonsuz yurt olarak görür. İşte bu yüzden pek çok ayet bize, doğru dünya anlayışını açıklar. Dünyanın geçiciliği, sonlu oluşu, aldatıcılığı farklı ve çarpıcı örneklerle anlatılır.

 

 

 

Dünya hayatı ne kadar süslü, parlak, cazibeli olursa olsun son bulmaya mahkûmdur. Nimetleri ne kadar çok olursa olsun, sonludur. Elde edilen nimetler külfetlidir, her an değişebilecek, elden çıkabilecek özelliktedir. Dünya nimetlerinin garantisi yoktur. Her an yok olabilir, sona erebilir. Dünya nimetleri semadan damla damla inen su gibi gelir, su gibi akıp elimizden çıkar gider.

 

 

 

 

إِنَّمَا مَثَلُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا كَمَاءٍ أَنْزَلْنَاهُ مِنْ السَّمَاءِ فَاخْتَلَطَ بِهِ نَبَاتُ الْأَرْضِ مِمَّا يَأْكُلُ النَّاسُ وَالْأَنْعَامُ حَتَّى إِذَا أَخَذَتْ الْأَرْضُ زُخْرُفَهَا وَازَّيَّنَتْ وَظَنَّ أَهْلُهَا أَنَّهُمْ قَادِرُونَ عَلَيْهَا أَتَاهَا أَمْرُنَا لَيْلًا أَوْ نَهَارًا فَجَعَلْنَاهَا حَصِيدًا كَأَنْ لَمْ تَغْنَ بِالْأَمْسِ كَذَلِكَ نُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

“Dünya hayatı gökten indirdiğimiz su gibidir ki, onunla insan ve hayvanların yiyeceği bitkiler yetişip birbirine karışmıştır. Yeryüzünün süslenip bezendiği ve yerin sahiplerinin bütün bunlara malik olduklarını sandıkları sırada, gece veya gündüz buyruğumuz o yere gelmiş ve orayı hiçbir şey bitirmemişe çevirmişiz; bir gün önce bir şey yokmuş gibi olmuştur. Düşünen toplum için ayetleri böylece açıklıyoruz.” (Yunus, 10/24)

 

وَاضْرِبْ لَهُمْ مَثَلَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا كَمَاءٍ أَنزَلْنَاهُ مِنْ السَّمَاءِ فَاخْتَلَطَ بِهِ نَبَاتُ الْأَرْضِ فَأَصْبَحَ هَشِيمًا تَذْرُوهُ الرِّيَاحُ وَكَانَ اللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ مُقْتَدِرًا

الْمَالُ وَالْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ أَمَلًا

“Onlara, dünya hayatı misalinin tıpkı söyle olduğunu anlat: Gökten indirdiğimiz su ile yeryüzünde yetişen bitkiler birbirine karışır, ama sonunda rüzgarın savuracağı çerçöpe döner. Allah her şeyin üstünde bir kudrete sahip olandır.

Mal ve oğullar, dünya hayatının süsüdür. Ama baki kalacak yararlı işler, sevap olarak da emel olarak da Rabbinin katında daha hayırlıdır.” (Kehf, 18/45-46)

اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَكُونُ حُطَامًا وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِنْ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

 

“Bilin ki, dünya hayatı oyun, oyalanma, süslenme, aranızda övünme ve daha çok mal ve çocuk sahibi olmaktan ibarettir. Bu, yağmurun bitirdiği, ekincilerin de hoşuna giden bir bitkiye benzer; sonra kurur, sapsarı olduğu görülür, sonra çerçöp olur. Ahirette çetin azap da vardır. Allah'ın hoşnutluğu ve bağışlaması da vardır; dünya hayatı ise sadece aldatıcı bir geçinmedir.” (Hadîd, 57/20)

İnsanlığın sınav için gönderildiği dünya, çoğu insanın çoğu zaman aldandığı bir yerdir. Dünyanın geçici, sonlu olduğunu çoğu zaman insan unutur. Dünyayı kalıcı ve sonsuz yurt olarak görür. İşte bu yüzden pek çok ayet bize, doğru dünya anlayışını açıklar. Dünyanın geçiciliği, sonlu oluşu, aldatıcılığı farklı ve çarpıcı örneklerle anlatılır. Aslında her gün yaşanan doğum ve ölümler, yeryüzünün her mevsim kuruyup yeşerdikten sonra tekrar sararıp solması, gece ve gündüzün birbiri ardınca gelip durmaları, doğan her canlının ölümü tatması dünya hayatının geçiciliğini hatırlatır durur. Buna rağmen insanlar her gün iç içe yaşadıkları bu gerçekleri görmezler yahut bütün bunlardan alacakları dersi almazlar. Onun için Kur’an ayetleri bizlere bu gerçekleri tekrarlar durur. Aslında her tekrar ve her anlatım konuyu farklı açılardan, farklı biçimde vurgular. Farklı eğilimlere sahip olan insanlar, farklı örneklerle uyarılır. Akıllı insana düşen verilen örneklerden hiç olmazsa birini görmesi, anlatımlardan hiç olmazsa birisi ile kendine gelmesi, gerçeği bulmasıdır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

492. Sayı Aralık 2023