Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem Karataş

El Müıid

  • 17 Eylül 2022
  • 236 Görüntülenme
  • 477. Sayı / 2022 Eylül



El-Müıîd; Her şeyi yok ettikten sonra yeniden var eden/var etmeye muktedir olan. Ölümü tadan her canlıyı vakti saati gelince dirilterek huzurunda toplayan, yaratmayı tekrarlayan; tekrar yaratan. Bütün canlıları öldürdükten sonra, tekrar diriltip hesaba çekmek, ceza ve mükâfat vermek için hayatlarını iade edecek olan.

 

Melekleri, insanları, cinleri, hayvanları yok iken var eden de, ölümlerinden sonra kıyamet kopunca tekrar diriltecek, hayatlarını iade edecek olan da Allah’tır. Allah, yeryüzünde ağaç, meyve, bitki… vb. bütün varlıkları yaratıyor, bunlar yok olunca benzerini yeniden var ediyor. Bunlar da Allah’ın “Mübdiü” ve “Müıîd” oluşunun sonucudur.

 

اَلْمُعِيدُ

EL-MÜIÎD: “Geri dönmek, tekrar etmek, hastayı ziyaret etmek anlamındaki “a-v-d” kökünden (ve if’al babından “i’âde” mastarından) türeyen “mu’ıîd”; bir şeyi geri döndüren, tekrarlayan, yeniden yapan demektir.” (Esma-i Hüsna, Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ, s.207)

El-Müıîd; Her şeyi yok ettikten sonra yeniden var eden/var etmeye muktedir olan.

El-Müıîd; Ölümü tadan her canlıyı vakti saati gelince dirilterek huzurunda toplayan.

El-Müıîd; Yaratmayı tekrarlayan; tekrar yaratan.

El-Müıîd; Bütün canlıları öldürdükten sonra, tekrar diriltip hesaba çekmek, ceza ve mükâfat vermek için hayatlarını iade edecek olan.

İmam Gazâlî (ra)’e göre el-Müıîd; “İade eden, ölümden sonra tekrar yaratan manasına gelir. Eğer icadın daha önce bir benzeri varsa, bu ikinci yaratılışa iade denir. İadeyi yapan da el-Muıîd adını alır.” (İlâhî Ahlâk Esmâü’l-Husnâ, İmam Gazâlî, s.276 / Allah’ın Güzel İsimleri Esmâü’l-Hüsnâ, Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ, s.273)

Ebû Süleyman (ra) der ki: “El-Müıîd; hayattan sonra ölüme, ölümden sonra da ikinci kez hayata döndürendir.” (El-Esmâ ve’s-Sıfat, İmam Beyhâkî, s.74 / Esma-ül Hüsna, Heyet, s.298)

Yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır: “Ölü iken sizi O diriltti; sonra yine sizi öldürecek, yine diriltecektir ve sonra, yalnızca O’na döndürüleceksiniz.” (Bakara, 2/28)

“Andolsun, sizi ilk defa yarattığımız gibi (bugün de) teker teker, yapayalnız ve yalın (bir tarzda) bize geldiniz.” (En’am, 6/94)

El-Müıîd; Varlığı ilk defa yaratan, öldükten sonra tekrar yaratmaya güç yetirendir.

Mahlukatı canlılıktan sonra ölüme iade eden, sonra onları ölümden sonra tekrar dirilten Allah, noksan sıfatlardan münezzehtir.

El-Müıîd ism-i şerifi Kur’an-ı Kerim’de isim olarak değil fiil olarak geçmektedir:

إِنَّهُ هُوَ يُبْدِئُ وَيُعِيدُ

Meali: “Bilin ki O, (kâinat yokken) ilk olarak yaratan, (ölümden sonra, tekrar hayatı) geri getirendir.” (Burûc, 85/13)

إِلَيْهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا إِنَّهُ يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ لِيَجْزِيَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ بِالْقِسْطِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا لَهُمْ شَرَابٌ مِنْ حَمِيمٍ وَعَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْفُرُونَ

Meali: “Allah’ın gerçek bir vaadi olarak, hepinizin dönüşü, ancak O’nadır. Çünkü O, mahlûkatı önce (yoktan) yaratır, sonra da iman edip iyi işler yapanlara adaletle mükâfat vermek için (onları huzuruna) geri çevirir. Kâfir olanlara gelince, inkâr etmekte oldukları şeylerden ötürü onlar için kaynar sudan bir içki ve elem verici bir azap vardır.” (Yûnus, 10/4)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

477. Sayı Eylül 2022