Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

İktibas

Yusuf Kaplan

Metaverse : İnsanın Paralel Evren'de ve Paralel Ben'le Özgürlüğünü Yitirmesi

  • 07 Ocak 2022
  • 550 Görüntülenme
  • 469. Sayı / 2022 Ocak
Yazarın Diğer Yazıları
Yusuf Kaplan
Tüm Yazı Arşivi



Kapitalizm, ruhsuzlaşmış, vicdansızlaşmış, insanî özellikleri sıfırlanmış, daha çok para, daha çok güç peşinde koşturan şeytanlaşmış ve robotlaşmış açgözlü lordların deccaliyet düzeninin bir başka adıdır. İşin sonunda, şeytanlaşmış, ruhsuzlaşmış adamlar, kurulan bu deccaliyet düzeniyle dünyayı parmaklarında oynatmak, güçlerine güç katmak istiyorlar! Tanrı rolüne soyunan şeytanlar bunlar!

 

Anlaşılır bir dille söylemek gerekirse, çağın dini, Bilim. Tanrısı, teknoloji. İki temel âmentüsü var: Birincisi para yani güç; ikincisi de libido. Para / Güç ile dünyaya, her şeye hükmediyorlar. Libido ile de insanı köleleştiriyorlar; yani kültür endüstrisinin bütün alanlarına hükmeden hız, haz ve ayartı ile insanı acziyetsizleştirme ve iradesizleştirme, insanın özgür iradesini yok ederek ayartıcı, estetize edici yöntemlerle sürdürülen küresel sömürü düzenine boyun eğdirme mekanizması üretiyorlar.

 

 

Metaverse ışık hızıyla girdi hayatımıza.

Birdenbire.

Aniden.

Bir deprem havası oluşturarak.

Herkes ne oluyor diyerek birbirine baktı korkuyla ürpererek…

İnsanlar ne olduğunu anlamak için birbirlerinin gözünün içine baktı durdu.

Ne olduğu anlaşılmadı ilkin. Hâlâ da tam olarak anlaşılabildiğini söyleyemeyiz.

Anlamaya çalışalım o hâlde.

Önce şu bilinmeli: İnsan ne olup bittiğini anlamak için birbirinin gözünün içine bakamayacak artık! Coğrafyanın yok olması, insanın mekân bilincini ve mekân-bağımlı ben-bilinci’ni aşındırmıştı.

Şimdi bir tık ötesine fırlatıldı insanlık: İnsan, dünyasını da, ben’liğini de kaybetmek üzere: Paralel bir dünya ve paralel bir ben’lik geliyor.

Bütün bunlar ne anlam ifade ediyor, peki?

İnsan, kontrolü yitiriyor mu; yoksa “tanrılaşma” savaşı mı veriyor?

Dünyamız nereye sürükleniyor?

Önce kavramlara açıklık getirelim. Metaverse kelimesi, “meta” ve “universe” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşturulan bir kelime. “Meta” Grekçe’de “öte, üst” demek. “Universe” de bildiğiniz üzere “evren, kâinat, âlem” anlamına geliyor.

Metaverse ile kastedilen hem paralel bir evren veya paralel bir dünya hem de paralel bir ben’lik inşası. İnsanın gerçeğe dönüştürülen sanal bir dünyasının ve avatar’ının / ikinci ben’inin icat edilmesi. Aynı anda hem fizik dünyada hem de sanal dünyada yaşaması insanın.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

469. Sayı Ocak 2022