Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

İrfan Mektebi

Osman Nuri Topbaş

Cenab-ı Hak Nasıl Bir Genci Sever

  • 06 Ağustos 2022
  • 424 Görüntülenme
  • 476. Sayı / 2022 Ağustos



Tabiatta mevsimler her yıl deveran eder; ancak insanın dünya hayatında bahar fırsatı, gençlik sermayesi sadece bir kere gelir. Gençlik güzel değerlendirilirse, orta yaşlar meyvedar olur, yaşlılık pişmanlıklardan, ah vahlardan selâmet bulur ve gerçek hayat olan ahiret yurdu, ebedî cennet baharına kavuşur. Çünkü gençlikte ne ekilirse, ömrün hasat mevsiminde o mahsul elde edilir. Bir bardağı taşıran son damla, önceki damlaların devamı mahiyetindedir.

 

 

 

Ayet-i kerimede buyurulur: “Gecenin ve gündüzün değişmesinde, Allah’ın gökten indirmiş olduğu rızıkta (yağmurda) ve ölümünden sonra yeri onunla diriltmesinde, rüzgârları değişik yönlerden estirmesinde, aklını kullanan toplum için dersler vardır.” (Câsiye, 45/5)

Bu âleme arifane nazar edebilenler her şeyde ilâhî kudret akışları ve azamet nakışları temaşa ederler.

Ayet-i kerimede; kışın adeta öldükten sonra yeryüzünün tekrar dirildiği, bereketli yağmurların yağdığı, meyveleri meydana getiren rüzgârların estiği bahar mevsimine bilhassa dikkatimiz çekilmekte.

Tefekkür edilirse, insan hayatının da mevsimlere taksim olunduğu görülür. Bir zerre sudan halk edilen insanın gençliği, bir bahar canlılığı içinde geçer. Vefatıyla sona eren mevsimlerden sonra, ahirette yeniden diriltilecek olan insan; o gerçek hayatta, dünya hayatında ektiklerini biçer.

Tabiatta mevsimler her yıl deveran eder; ancak insanın dünya hayatında bahar fırsatı, gençlik sermayesi sadece bir kere gelir. Gençlik güzel değerlendirilirse, orta yaşlar meyvedar olur, yaşlılık pişmanlıklardan, ah vahlardan selâmet bulur ve gerçek hayat olan ahiret yurdu, ebedî cennet baharına kavuşur.

Çünkü gençlikte ne ekilirse, ömrün hasat mevsiminde o mahsul elde edilir. Bir bardağı taşıran son damla, önceki damlaların devamı mahiyetindedir. Hadis-i şerifte buyurulur: “Nasıl yaşarsanız öyle vefat edersiniz, nasıl vefat ederseniz öyle diriltilirsiniz!” (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, V, 663)

Gençlik, ömrün heyecan ve enerji dolu bir zaman dilimidir. Bu enerji nereye sarf edilirse, insana bu istikamette sermaye olur. Hak yoluna sarf edilirse, Allah’ın en sevdiği derecelere ulaştırır.

Rasûlullah (sav) şöyle buyurur: “Allah Teâlâ, gençliğini Allah’a itaat yolunda geçiren genci sever.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 65/1867)

Yine Sevgili Peygamberimiz(sav); Allah’a itaat eden ve İslâm ahlâkı üzere yetişen bir gencin, kıyamet günü Arş’ın gölgesinde bulunacağını haber vermiştir. (Bkz.Buhârî, “Ezân”, 36)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

476. Sayı Ağustos 2022