Sayı : 497   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hususi Fikirler

Mustafa Çelik

İnsanlığın Onur Rehberi Kur'anı-ı Kerim'dir

  • 05 Temmuz 2022
  • 377 Görüntülenme
  • 475. Sayı / 2022 Temmuz



Kur’an-ı Kerim, insanı onurlu kılan bir kitaptır. İnsan onur ve izzetinin yegâne garantisi Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an, Kerim bir kitaptır. “Kerim Kitap” demek, insanı yücelten, onurlandıran, onur bahşeden kitap demektir. Kur’an-ı Kerim’e göre insan; âlemin zübdesi, kâinatın göz bebeğidir. İnsanın kalbi, Kâbe gibi mukaddestir. Canı mukaddestir. Kanı mukaddestir. Malı mukaddestir. Onuru mukaddestir. Şerefi dokunulmazdır. Güvence altına alınmıştır. Ve bu kerim varlığın onurunu rencide etmek, haysiyetini incitmek günahların en büyüklerindendir.

 

İnsan haklarını ve onurunu koruma amaçlı her oluşumda yer almak, her Müslüman’ın temel arzusu olmalıdır. İnsanlara, olaylara bakarken adetler değil, ayetler ilham kaynağımız olursa, birbirimizin onurunu koruruz. Onur kırmak, fıtratla savaşmaktır.

 

 

Allah’ın arzında insanın onuru, ittiba-i Kur’an ile kaimdir. Kur’an-ı Kerim’e göre her çocuk, anne rahminde cenin safhasından itibaren hak ve onur sahibi bir varlık, Allah’ın insanlığa şerefli bir emanetidir. İnsan olarak bizim zikrimiz; izzetimiz, onurumuz, siyasetimiz, hukukumuz, ticaretimiz, beşikten mezara kadar hayatımız ve saadet-i dareynimiz Kur’an’ın değişmez konularındandır.

“Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin zikriniz/bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?” (Enbiya, 21/10)

Allah’ın dünyasında akıllı olmanın, akıllı kalmanın ve akıllı sayılmanın kıstası, izzeti, onuru, şerefi Kur’âa’da aramaktır. Şerefi, izzeti, onuru Kur’an’da aramayanların Allah ile kavgaları var demektir. Bunlar, akılsızlardan sayılırlar. Hakiki mürteciler, hayat kanunlarını Kur’an’dan almayıp Kur’an’ın dışında izzet ve onur arayanlardır. Hayat yasalarını Kur’an’dan almayanlar, Allah ile kavga etmeye kalkışanlardır. Şunu bilelim ki; hayat yasalarını Kur’an’dan almayanlar, firavunların asalarından kurtulamazlar.

Evet, ey Mekkeliler, ey Kureyş, ey insanlar, andolsun ki size bu kitabı indirmekle, sizi bu kitapla şereflendirmekle sizi başkalarına üstün kılmıştır Rabbiniz, siz hala anlamıyor musunuz? Size bu kitapla şeref kazandırdığını düşünemiyor musunuz? Bu kitapta sizin şerefiniz vardır. Bir zamanlar bu zikir, bu şeref, bu liderlik İsrailoğullarındaydı. Kendilerine gönderilen kitaplar ve elçilerle Rabbimiz onları âlemlere tafdil buyurmuş, kendilerine büyük şeref kazandırmıştı. Ama onlar kitaplarını arkalarına atarak, peygamberlerine karşı ilgisiz kalarak bu şerefe lâyık olmaktan uzaklaşınca Rabbimiz bu şerefi onlardan alıp İsmailoğullarına devrediverdi. Peygamberliğin İsrailoğullarından İsmailoğullarına intikali, kıblenin değişmesi onların bu şereflerinin ve liderliklerinin bittiğinin beyanıdır. Kudüs merkezli dinler artık yerini Mekke merkezli, Kâbe merkezli dine bırakmıştır. Ve böylece şan, şeref, liderlik, halifelik İsrail oğullarından alınıp bu son elçiye, bu son kitaba iman etmiş İslâm ümmetine verilirken, bu son elçiye inanmayan İsrailoğulları için de kıyamete kadar horluk, hakirlik, zillet ve meskenet yasa oluyordu. İnsan olarak, Müslüman olarak, onur kitabımız Kur’an-ı Kerim’dir.

Evet, bu kitap izzet ve şeref kaynağıdır. Çünkü bu Kitabın sahibi izzet ve şeref sahibi, güç ve kuvvet sahibidir. Ve yine kesinlikle bileceğiz ki bu kitapla beraber olanlar yeryüzünde en büyük izzet ve şeref sahibi, hikmet ve hâkimiyet sahibidirler. Bu kitapla beraber olanlar şereflidirler. Bu kitapla beraber olanlar güçlüdürler. Bu kitapla beraber olanlar, bu kitabı anlayanlar ve bu kitabın istediği şekilde hareket edenler yeryüzünün en şerefli insanlarıdır.

Zikri şeref olarak anladık. Rabbimiz bu kitapta sizin zikriniz vardır buyururken Allah-u âlem bu kitapta sizin şerefiniz vardır, bu kitap sizin için inmiştir, bu kitap sizi konu edinir, sizin hayatınızı, sizin problemlerinizi, sizin mutluluğunuzu, sizin cennetinizi konu edinir. Bu kitap sizin fıtratınızı, sizin kökeninizi, sizin kulluğunuzu konu edinir. Bunun dışında zikir şu anlamlara da gelmektedir. Sizin için bu kitap bir zikirdir, bir gündemdir, bir hayat programıdır. Doğumdan ölüme tüm hayatınız bu kitaptadır. Zikir, dindir. Öyleyse sizin dininiz bu kitaptadır. Zikir, öğüt demektir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

475. Sayı Temmuz 2022