Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Uzman Gözüyle

Mehmet Emin Karabacak

Okul Başarısı Anne Babalardan "Sorumluluk İster " (2)

  • 06 Kasım 2018
  • 1781 Görüntülenme
  • 431. Sayı / 2018 Kasım



Okula kahvaltı yapmadan gelen çocuklar, zihnini derse vermek yerine teneffüste kantinden alacağı şeylere yoracaktır. Okuldaki en verimli saatlerini verimli bir şekilde değerlendiremeyeceklerdir. Kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklar, zihnen uyanık olmayacaklarından dersi dinlemekte ve derse katılmakta sıkıntılar yaşayacaklardır. Bu da çocukların başarısının düşük olmasına sebep olacaktır.

 

Çocuklara fazla harçlık vermek, çocukta zamanla doyumsuzluğa sebep olacaktır. Her istediğini alan çocuk, farklı alanlara ve farklı isteklere yöneleceğinden çocuğun kötü alışkanlıklara düşme ihtimalini artıracaktır. Her istediği alınan çocuk, yarının mutsuz ve doyumsuz yetişkini olacaktır. Her şeyi olduğu halde mutsuz olan yüzlerce insan görmekteyiz.

 

Çocukların sağlıklı beslenmesinde sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin önemi daha fazla önem kazanmaktadır. Çünkü sabah kahvaltısı okul başarısını artırmakta, akşam yemeği de sağlıklı büyümesini sağlamaktadır.

 

Okul kantinlerinin önü bana her zaman semt pazarları anımsatır. Çocukların elinde üç beş kuruş ve kantinden bir şeyler almaya çalışmaktadırlar. Aldıkları da malumdur.

Bu çocuklara kahvaltı yapıp yapmadıklarını sorduğumda aldığım cevap genelde olumsuzdur. Kahvaltıyı yapmama nedeni olarak da annesinin kalkıp kahvaltısını hazırlanmadığını ya da sabahları canının bir şey istemediğini söylemektedirler.

Sonuçta eline üç beş kuruş verilen bu çocukların evlerinde kahvaltı yapılmadığı anlaşılmaktadır. Eline üç beş kuruş verilen bu çocuklar, kantinden simit yerine cips, şeker, kola, gazoz gibi şeyler almaktadırlar. Bu da çocukların sağlık ve zihinsel gelişimleriyle birlikte okul başarılarını da olumsuz etkilemektedir.

Meslek hayatında edindiğim tecrübede okula kahvaltı yapmadan gelen bu çocukların, okul başarılarının gözle görülür bir şekilde düşük olduğunu gözlemlemişimdir.

Fiziksel ve zihinsel gelişimleri (ergenlik sonu 20–21 yaşları) devam eden bu çocuklar, okula kahvaltı yapmadan geldikleri için zihnen ve sağlık açısından olumsuz etkilenmektedirler. Bu çocukların ailelerinin de çocuğun okul başarısı için olumlu duygular yaşamadıkları bir gerçektir.

Okula kahvaltı yapmadan gelen çocuklar, zihnini derse vermek yerine teneffüste kantinden alacağı şeylere yoracaktır. Okuldaki en verimli saatleriniverimli bir şekilde değerlendiremeyeceklerdir. Kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklar, zihnen uyanık olmayacaklarından dersi dinlemekte ve derse katılmakta sıkıntılar yaşayacaklardır. Bu da çocukların başarısının düşük olmasına sebep olacaktır. Zihinsel ve sağlık gelişimleri devam eden bu çocukların, zihinsel ve sağlık gelişimleri de olumsuz etkilenecektir.

Kahvaltı Yapmayan Çocuklar için Neler Yapmalı?

  1. Çocuklar okula kesinlikle kahvaltı yapmadan gönderilmemeli.
  2. Sabahları çocuğun okuluna yetişebilecek şekilde kahvaltısı hazırlanmalı.
  3. Çocuğun kahvaltı yapması için aile bireyleri sabahları birlikte kahvaltıya oturmalı.
  4. Kahvaltıda çocukların sevdiği şeylerin hazırlanmasına dikkat edilmeli.
  5. Kahvaltı konusunda çocuğa uygun model olmalı.
  6. Kahvaltı konusunda kararlı ve tutarlı davranılmalı.
  7. Kahvaltı yapmayan çocukların gerekirse harçlıkları tekrar gözden geçirilmeli.

Ekonomiyi Yönetme Okul Harçlığından Geçer

Para kazanmak ne kadar önemli ise para harcamak da o kadar önemlidir. Çocuklara verilen harçlıklar, yetişkinlik çağında parayı nasıl kullanmaları gerektiğini öğretecektir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

431. Sayı Kasım 2018