Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Misafir Kalem

Ali Erkan Kavaklı

Dahi Nöronlar, Bilinçli Mikrotübüller Öğrenmek, Düşünmek, Farkına Varmak, İdrak Mucize

  • 06 Kasım 2018
  • 1733 Görüntülenme
  • 431. Sayı / 2018 Kasım
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Ali Erkan Kavaklı
Tüm Yazı Arşivi



Dünyanın en gelişmiş bilgisayarları da düşünemiyor. İnsan beyni olmazsa bilgisayar çalışmaz. Bilgisayarı yapan ve kullanan insan. Beyni yaratan, mucizeler sahibi Allah, bizi seviyor ki bize en gelişmiş bilgisayarlarla dahi kıyaslanamayacak kadar mükemmel bir beyin hediye etmiş. Bilgisayar bilgi üretemez. İnsan beyni okur, öğrenir, yeni bilgileri eski bilgilerle kıyaslar ve yeni düşünceler üretir. Bilgiyi analizeder ve sentez yapar, çoğaltır.

 

 

İlim, iman etmeyi gerektirir. Sanat eseri, muhteşem sanatkârını tarif eder. Bir iğne ustasız, bir kitap yazarsız, bir resim ressamsız olmaz. İnsan beyninin eseri, cep telefonlarına ve bilgisayarlara hayran olan insan; bu harika icatları yapan insan beyninin mimarına da hayranlık duymak zorundadır.

 

 

 

“İnsan beyninin ve aslında herhangi bir canlının işleyişi hakkında edindiğim bilgiler beni engin bir hayranlık ve şaşkınlığa sürükledi. Bir nöronun yaptığı işlemler olağanüstü, harikulâde, mükemmel. Nöronlar, doğuştan itibaren gerçekleşen sayısız sinir lifi bağlantılarıyla daha sonra üstleneceği görevlere hazır olacak şekilde donatılmalarıyla son derece etkileyici bir sisteme sahipler. Sadece bilincin kendisi değil, onu desteklemek için var oldukları anlaşılan yardımcı öğeler de dikkat çekicidir.”

Böyle diyor İngiliz Prof.RogerPenrose. Nöronlar, hammaddesi protein olan sinir hücreleri.

Beyin bir kg su, 150 gr yağ, 15 gr şeker, 110 gr protein, 10 gr tuzdan meydana gelir.

Su, yağ, şeker, tuz ve proteinler gibi cansız ve şuursuz maddeleri; harikulâde, olağanüstü, mükemmel bilgi-işlemci yapan kudrete hayran olmak lazım.

Her şeyden önce su, yağ, tuz, protein gibi cansız maddeler, beyne gelince canlanıyor, hayat sahibi oluyorlar. Bilim adamları cansız bir maddeyi canlandıramaz. Kimyasal maddeleri, biyolojik canlılara dönüştürmek mucizeler sahibi Allah'ın eseri.

Basit maddelere mükemmel işler gördürmek de muzice eylemler. Cansız maddeler düşünemez, kitap okumaz, konuşmaz, bilgiyi hafızasına kaydetmez, bunun üzerine yorum yapmaz, bu bilgiyi başkasına anlatamaz.

Dünyanın en gelişmiş bilgisayarları da düşünemiyor.

İnsan beyni olmazsa bilgisayar çalışmaz. Bilgisayarı yapan ve kullanan insan. Beyni yaratan, mucizeler sahibi Allah, bizi seviyor ki bize en gelişmiş bilgisayarlarla dahi kıyaslanamayacak kadar mükemmel bir beyin hediye etmiş.

Bilgisayar bilgi üretemez.

İnsan beyni okur, öğrenir, yeni bilgileri eski bilgilerle kıyaslar ve yeni düşünceler üretir. Bilgiyi analizeder ve sentez yapar, çoğaltır.

ATOM ALTI VARLIKLAR VE DAHİ MİKROTÜBÜLLER

110 gram protein, beynimizin esasını teşkil eder. Beyinde bilgiyi kaydeden, öğrenen, bilgi üzerine düşünen, yorum yapan, yeni bilgiler üreten nöronlardır. Prof. Manfred Spritzer'e göre beynimizde yaklaşık 120.000.000.000 nöron bulunmaktadır.

Her beyin özeldir, dünyada birbirine benzeyen beyin yoktur.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

431. Sayı Kasım 2018