İslam Evrenselliği ve Güncellenme Meselesi , Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karabacak
Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Misafir Kalem

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karabacak

İslam Evrenselliği ve Güncellenme Meselesi

  • 05 Nisan 2018
  • 1952 Görüntülenme
  • 424. Sayı / 2018 NÄ°san



Ä°slam’ın evrenselliÄŸi bir yerde de ayrıntıya girmemesinde saklıdır. BilindiÄŸi gibi Anayasalar ayrıntıya girmez. EÄŸer bir Anayasa ayrıntıya girerse zamanın deÄŸiÅŸmesiyle yeni problemler ortaya çıkacak, bunlara cevap veremeyince sık sık deÄŸiÅŸtirme ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Ama Kur’an için böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸildir.

 

Ä°slam, son ve evrensel bir dindir. Artık insanlık için yeni bir din gelmeyecektir.Ä°slam’ın ilkeleri de evrenseldir. Naslar dediÄŸimiz ayet ve hadisler deÄŸiÅŸmez. Fakat zamanın deÄŸiÅŸmesi bazı yeniproblemlerin çıkması karşısında nasları yorumlama ihtiyacı olabilir ve olmuÅŸtur da.

 

Ä°slam’ın evrenselliÄŸinden bütün çaÄŸlara hitap eden ve çağın ihtiyaçlarını karşılayanbir din olduÄŸu anlaşılır. Hakikatte Ä°slam bütün çaÄŸlara hitap eden ve çaÄŸların ihtiyaçlarını karşılayan bir din midir? “Evet” bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. BaÅŸta bu dinin sahibi âlemlerin yani hem bu dünyanın hem de din günün (ahiret gününün) sahibidir. Her namazda okuduÄŸumuz Kur’an’ın ilk suresi, Fatiha suresinde Rabbimiz ÅŸöyle buyurmaktadır: Rahman (ve) rahîm (olan) Allah'ın adıyla. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. O, rahmandır ve rahîmdir. Ceza gününün mâlikidir. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız. Bize doÄŸru yolu göster. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduÄŸun kimselerin yolunu; gazaba uÄŸramışların ve sapmışların yolunu deÄŸil!” (Fâtiha, 1/1-7)

Âlemlerin Rabbi olan Rabbimiz son gönderdiÄŸi dine ismini kendisi vermiÅŸ ve sadece ondan razı olacağını bildirmiÅŸtir: Allah nezdinde hak din Ä°slam'dır.”(Âl-i Imrân, 3/19)“Kim, Ä°slam'dan baÅŸka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır.”(Âl-i Imrân, 3/85)

Ä°slam’ın Kitabı Kur’an-ı Kerim’in EvrenselliÄŸi

Rabbimiz Yüce Kitabını bütün insanlar için yol gösterici ve hidayet rehberi olarak gönderdiÄŸini bildirmektedir: “Kur’an, insanlar için yol gösterici ve doÄŸruyu yanlıştan ayırıcı olarak indirildi.” (Bakara, 2/185).“Bu Kitab'ı da sana, her ÅŸey için bir açıklama, bir hidayet ve rahmet kaynağı ve Müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.” (Nahl, 16/89).

Ä°slam’ın yüce Kitabı Kur’an-ı Kerim’de üç türlü hitap ÅŸekli vardır. Birincisi “Ey insanlar!” diye baÅŸlayan hitap. Kadın olsun erkek olsun insan olan herkese hitap etmekte ve bu ayetlerde Allah Teâlâ insanları, kendisinin birliÄŸine ve son peygamberinin getirdiklerine inanmaya çağırmaktadır. Birkaç ayet meali ÅŸöyledir: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki, böylece korunmuÅŸ (Allah'ın azabından kendinizi kurtarmış) olursunuz.”(Bakara, 2/21)“Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öÄŸüt, gönüllerdekine bir ÅŸifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiÅŸtir.”(Yunus, 10/57)

Ä°kincisi “Ey Ä°nananlar!” diye baÅŸlayan hitap. Bu ayetler inanmış kiÅŸilerin yerine getirmeleri gereken yükümlülüklerden bahsetmektedir. Birkaç ayet meali ÅŸöyledir:“Ey iman edenler! Kendisinde artık alış-veriÅŸ, dostluk ve kayırma bulunmayan gün (kıyamet) gelmeden önce, size verdiÄŸimiz rızıktan hayır yolunda harcayın. Gerçekleri inkâr edenler elbette zalimlerdir.”(Bakara, 2/254) “Ey iman edenler! Kendi dışınızdakileri sırdaÅŸ edinmeyin. Çünkü onlar size fenalık etmekten asla geri durmazlar, hep sıkıntıya düÅŸmenizi isterler…” (Âl-i Imrân, 3/118)

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

424. Sayı Nİsan 2018