Sayı : 422   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sağlık

Mahmut Bilgiç

3 K

  • 07 Şubat 2018
  • 92 Görüntülenme
  • 422. Sayı / 2018 Şubat
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Mahmut Bilgiç
Tüm Yazı Arşivi



Karotenler sebze ve meyvelere doğal renklerini veren boyar maddelerdir. Son zamanlarda araştırmacılar karotenlerin besinleri boyamaktan çok daha fazlasını yaptığını keşfettiler. Çok iyi tasarlanmış çalışmalar karotenlerin doğal bir pigment olmanın ötesinde güçlü antioksidan ve anti kanser olduğunu ortaya çıkardı.

Başlıca karoten kaynakları pişmiş havuç ve balkabağıdır. Bu iki besinin bilinen en zengin lif kaynaklarından olduğu düşünülürse kalın bağırsak kanserine karşı etkin bir koruyucu olabileceğini tahmin etmek hiçte zor olmasa gerek.

İnsan, doğa ve ikisi arasındaki ilişkiye dair bulgularımız arttıkça yepyeni kavramlarla karşılaşıyoruz. Bunlardan biriside karotenlerdir.

Karotenler sebze ve meyvelere doğal renklerini veren boyar maddelerdir. Son zamanlarda araştırmacılar karotenlerin besinleri boyamaktan çok daha fazlasını yaptığını keşfettiler. Çok iyi tasarlanmış çalışmalar karotenlerin doğal bir pigment olmanın ötesinde güçlü antioksidan ve anti kanser olduğunu ortaya çıkardı.

Bitkiler büyüyüp gelişmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Fakat ultra viyole ışınlar genetik hasara yol açar. Bitkiler hayatta kalabilmek için kendilerini ultra viyole ışınlardan koruyacak bir işleve ihtiyaç duyarlar. İşte bu mekanizmayı karotenler sağlar. Karotenler UV ışınlarını emip etkisizleştiren doğal güneş kremleridir adeta. Tıpkı bir filtre gibi davranarak zararlı ışınları süzerler.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

422. Sayı Şubat 2018