EL-Müheymin , Adem Karataş
Sayı : 495   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Esma-ül Hüsna

Adem KarataÅŸ

EL-Müheymin

  • 07 Åžubat 2018
  • 2360 Görüntülenme
  • 422. Sayı / 2018 Åžubat
Yazıyı Dinle
0:00
0:00
Yazarın Diğer Yazıları
Adem KarataÅŸ
Tüm Yazı Arşivi



EL-MÜHEYMÄ°N: Sevmek, ÅŸiddetli susamak anlamındaki “h-y-m” kökünden türeyen “müheymin” sözlükte; gözetici ve koruyucu olan, hükmü altına alıp, kontrol eden, ÅŸâhit demektir.

El-Müheymin; asıl itibariyle iki hemzeli olarak “mü’e’min” ismi “e’mene” fiîlinden türemiÅŸtir. Ä°ki hemzenin yan yana gelmesinin zor telaffuzundan dolayı, ikinci hemze “yâ” harfine dönüÅŸtürülerek “mü’eymin” yapılmıştır. Ardından ilk hemze de “he” harfine dönüÅŸtürülmüÅŸ “müheymin” elde edilmiÅŸtir.

El-Müheymin; Evrenin bütün iÅŸlerini düzenleyen. Her ÅŸeyi görüp, gözeten; hükmü altına alıp, yöneten ve koruyan! Kullarının bütün amellerini bilen, tanıklık eden. Kıyâmet günü kendisine ibâdet edenlerin ibâdetlerinden ve sevabından bir ÅŸey eksiltmeyen ve asla zulmetmeyeceÄŸinden emin olunan, güven veren demektir.

Celle Celâlühü, salih amel iÅŸleyen/rızası doÄŸrultusunda çalışan kullarının yaptığı güzel amellerden hiçbirinin üstünü örtmez/inkâr etmez. Kazandıkları sevaptan bir zerresini eksiltmez. Yahut kulları iyilik yapmakta birbirleriyle yarıştıkları zaman: “Artık yeter, Ben bunların karşılığını veremem” demez, bilâkis onların güzel iÅŸler yapmakta birbirlerini geçmeye çalışmalarından hoÅŸnut olur, vaat ettiÄŸi sevapları kat kat artırarak verir. Buyruk tanımayan âsilerin de cüret ettikleri kötü iÅŸleri/günahları artırmaz, ne yapmışlarsa o yazılır. Görecekleri ceza da santimi santimine verilir, zerrece fazla ceza verilmez.

El-Müheymin; Egemen olduÄŸu her ÅŸeyi yapma gücüne sahip olan demektir.

El-Müheymin; Olayların arka planını ve iÅŸlerin gizli yönlerini bilen, kalplerin sakladığı ÅŸeylerden haberdar olan ve ilmiyle her ÅŸeyi kuÅŸatan demektir.

Ä°bn Abbâs radıyallâhü anhümâ’dan rivayetle: “El-Müheymin, insanların yaptıklarını murakabe eden, kontrol eden” demektir. Allah ÅŸâhittir, Rakîbtir, kullarının yaptıklarını kontrol eder, kulun kendisini ve amellerini muhafaza eder.

Cibril hadisinde, Cerâil Aleyhisselâm Rasûlullâh sallallâhü aleyhi vesellem’e: ‘Ä°hsan nedir?’ diye sorduÄŸunda Nebî sallallâhü aleyhi vesellem: “Ä°hsan, Allah’ı görüyormuÅŸçasına kulluk yapmandır. Her ne kadar sen, O’nu göremesen de O seni görmektedir” buyurdu.(Buhâri, Îman, 37 (47) / Müslim, Îman, 1 (8) / Ebû Dâvûd, Sünnet, 17 (4695) / Tirmizî, Îman, 4 (2610) / Nesâî, Îman, 6 (8, 101) / Ä°bn Mâce, Mukaddime, 9 (63) / Müsned, Ahmed b. Hanbel, c.8, s.28.)

 

Ä°bn Fâris rahmetullâhi aleyh’den rivayetle: “El-Müheymin/Åžâhit, Allah kullarının amellerini müÅŸahede eder. Onları devamlı görür, kontrol eder. Denetler ve zaman zaman uyarır” demektir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

422. Sayı Şubat 2018