Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sağlık

Mahmut Bilgiç

Resmi Geçit

  • 09 Haziran 2022
  • 399 Görüntülenme
  • 474. Sayı / 2022 Haziran
Yazarın Diğer Yazıları
Mahmut Bilgiç
Tüm Yazı Arşivi



Nasıl ki sofralarımızı süsleyen rızıkların her birinin bir hasat mevsimi varsa ve bir muayyen sıraya göre emir tahtında geliyorlarsa; aynen öylede tıbbi bitkilerinde kendine özgü bir dizilişleri var. Ne biraz önce ve nede sonra. Tam vakti vaktine. Adeta vakti ezelden belirlenmiş bir resmi geçit töreninde temiz akıl sahiplerinin nazarında arz-ı endam ediyorlar.

 

 

İlgi alanlarına göre aynı nesnelere farklı anlamlar yüklenebilir. Örneğin dünyaya bir uzay bilimci; sonsuz fezada hızla seyreden bir uzay gemisi; bir yer bilimci; daima fokurdayan bir yanardağ; bir kimyacı sürekli üretimde olan bir laboratuar; bir ziraatçı daima dolar boşalır bir tarla, bir silo gözüyle bakabilir ve hakeza.

Misalleri çoğaltabiliriz.

Ben ise yeryüzüne baktığımda içinde dertlere derman yetiştiren büyük bir eczane görüyorum. Sonsuz şefkat ve merhametin tecellisi olan şifalı bitkileri müşahede ediyorum. Pek çoğumuzun kıymetinden habersizce basıp geçtiği ya da hiç farkına varmadığı tıbbi bitki, maden, gaz ve sular.

Nasıl ki sofralarımızı süsleyen rızıkların her birinin bir hasat mevsimi varsa ve bir muayyen sıraya göre emir tahtında geliyorlarsa; aynen öylede tıbbi bitkilerinde kendine özgü bir dizilişleri var. Ne biraz önce ve nede sonra. Tam vakti vaktine. Adeta vakti ezelden belirlenmiş bir resmi geçit töreninde temiz akıl sahiplerinin nazarında arz-ı endam ediyorlar. Hikmet-i ilâhinin teşhirgâhında türlü türlü renk, tat, koku ve şifalarıyla görebilen göz ve duyabilen kulaklara “ İşte buradayız ne olur bize de bakın, bizi de görün, bizi de duyun, bizi de okuyun “ diye haykırıyorlar.

Bahar – yaz dönemi bu haykırışın zirvede olduğu bir zaman dilimi.

Bende size mart, nisan ve mayıs aylarında dertlilerin imdadına gönderilen tıbbi bitkilerden en çok bilinen birkaç tanesini göstermek istiyorum :

1-KARAHİNDİBA

 

Park ve bahçelerde sıklıkla karşılaştığımız sarı renkli çiçekler açan bu tıbbi bitkinin toprak üstünde kalan kısımları ve kökleri karaciğer ve safra yolları hastalıklarında kullanılmaktadır.

2-ÇOBANÇANTASI

 

Karahindibayla hemen hemen aynı zamanda çıkan çobançantası kanama durdurucudur. Özellikle aşırı adet kanamaları, basur ve böbrek kanamalarında tercih edilir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

474. Sayı Haziran 2022