Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hedef Noktası

Ramazan Kayacık

Haydi Ramazan'ı Gündeme Biz Taşıyalım

  • 09 Nisan 2022
  • 492 Görüntülenme
  • 472. Sayı / 2022 Nİsan



Ramazan, günahları imha, Rabbimizin hoşnutluğunu kazanma, cehennem kapılarının kapanma, cennet kapılarının aralanma ayıdır. Zaman zaman dünyaya yenik düşen nefsimize orucun manevi enerjisini katarak yeniden kendimizi toparlamalıyız.

 

Çocuklarımız oruç tutsalar da, tutmasalar da iftar ve sahurda ailecek, beraberce sofraya oturmaya çalışalım. Ramazan heyecanını yaşamanın en önemli merkezleri olan camilere beraberce gidelim. Onlara iftar vermenin önemini ve sevabını kavratmak için iftar davetleri düzenleyelim, bu davetlerde çocuklarımızı kendi arkadaşlarına ev sahipliği yaptıralım. Onlara daveti sahiplendirerek misafir ağırlama, sofra kurma ve ikram organize etme sorumluluğu verelim.

 

 

 

Yüce Allah’ın farz kıldığı ibadetler herkesin gücüne göre yapabileceği eylemlerdir. Günahlardan sakınmak nafile ibadetlerden daha önemli ve daha sevap olan bir konuma sahiptir.

Günlük hayatın koşuşturmaları insanın zihnini, bedenini yıpratıyor, yoruyor. Kur’an ve oruç ayı olan Ramazan ayı bizim için, bireyi olduğumuz toplum için rehabilitasyon ayıdır. İnanan-inanmayan herkesin nasiplendiği, fakirlerin, kimsesizlerin, yetimlerin az da olsa ilgisizlikten, terk edilmişlikten kurtulup, hayata ümitle bakmaya başlamalarını sağlayan aydır.

Ramazan ayı, biz Müslümanlar için aydınlanma ve eğitim kampıdır, toplumu içten içe kemiren; bencillik, kibir, düşmanlık, haset, yalan, hile, kötü söz ve davranışlardan uzaklaşmaya yönelik yoğunlaştırılmış toplumsal arınma programıdır. İnsanı kötü alışkanlıklarından kurtarmaya çalışan, iyi huylar kazanmayı amaçlayan ahlaki eğitim sürecidir.

Ramazan, günahları imha, Rabbimizin hoşnutluğunu kazanma, cehennem kapılarının kapanma, cennet kapılarının aralanma ayıdır. Zaman zaman dünyaya yenik düşen nefsimize orucun manevi enerjisini katarak yeniden kendimizi toparlamalıyız.

Üç aylar, Allah’ı razı etme, hayatı Kur’an’a göre inşa etme, yeni manevi eğitim-öğretim sezonunun başlama ayıdır. Kurtubi’nin ifadesine göre; Sahabeden Abdullah ibni Mesut (ra): "Bize, Kur'an'ın lafızlarını ezberlemek zor, onunla amel etmek kolay gelirdi. Bizden sonrakilere Kur'an'ı ezberlemek kolay, onunla amel etmek zor gelecek." demiştir. Bu ayda sadece Kur’an okumak, mukabeleler takip etmek, hatimler indirmek değil, esas hedefimiz Kur’an’la hayatımıza yeniden çeki düzen vermek olmalıdır.

Tarihsel açıdan bakıldığında Ramazan ayı, sadece günahlardan arınma ayı değil, toplumların değiştiği, değiştirildiği aydır. Bedir zaferi, Mekke’nin fethi, Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu ve İstanbul’un Fethi gibi nice fetihlerin gerçekleştiği tarihi derinliği olan bir aydır.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

472. Sayı Nİsan 2022