Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Hedef Noktası

Ramazan Kayacık

Rasülullah'ı Örnek Almak O'nun Sünnetini Yaşamakla Olur

  • 08 Aralık 2021
  • 608 Görüntülenme
  • 468. Sayı / 2021 Aralık



Tüm Peygamberler ve Efendimiz(sav), Yüce Allah'ın razı olduğu insan modelleridir, ismet/ günahsız sıfatına sahiptirler. Sözleri, davranışları, karakteristik duruşları insanlar için hidayet meşalesidir. Peygamberler hayat okulunun tüm öğrencilerinin/insanlığın öğretmenleri, ders notları ise semavî kitaplardır. Rabbimiz: “Biz bir rasül gönderinceye kadar hiç bir kimseye/kavme azap etmeyiz...” (İsra, 17/15) buyurur. İnsanlık değerler alanında peygamberlerin getirdiklerine muhtaçtır.

 

Bir Müslüman hangi makamda, hangi statüde, hangi konumda olursa olsun, Allah’ın Rasülünden alması gereken güzel örnekler vardır. Her eğitimcinin, her anne-babanın, her yönetici ve liderin, her iş insanının ve günümüz insanının O’nun örnekliğine ihtiyacı var. Çünkü O’nun hayatı, İslami değerlerin hayat bulduğu alandır.

 

 

Peygamberlik, Allah’la insanlar arasında bağlantı kuran, insanları hem kendileri, hem de evren hakkında bilgilendirip onlara ebedî hayat için hazırlanmanın yolunu öğreten ilâhî bir kurumdur. Peygamberler, Allah’tan aldıkları vahyi tebliğ etmek, hak dine davet etmekle görevlendirilen yüksek vasıflı kimselerdir.

Yüce Allah bize kâinatı tanıtmak, kâinatın sahibi olan Allah’ı nasıl razı edeceğimizi öğretmek, ibadetlerimizi ne şekilde yapacağımızı göstermek için peygamberler göndermiştir. İnsan için akıl ne ise, insanlık için peygamberlik de aynı şeydir. Peygamberler insanlığa bireysel ve toplumsal hayatta mutluluğu sağlayacak ilke ve prensipleri, yaşama sanatını öğretmişler, tüm kötülüklere karşı savaş açmışlardır.

İnsanların dinî hükümleri öğrenme ihtiyaçları kadar sanat, ziraat, ticaret ve çeşitli meslekleri öğrenmeye de ihtiyaçları vardır. Peygamberler insanlık tarihinin başlangıcından bu yana zanaat, sanat, ziraat, ticaret ve çeşitli meslekleri topluma öğretmek suretiyle medeniyete, kültüre ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmuşlar, ümmetlerini hem bu dünya da hem de ahirette mutlu kılmaya çaba göstermişlerdir.

Hz. Musa’ya hidayet ve aydınlık kaynağı olarak Tevrat’ı, Davud’a Zebur’u, İsa’ya bunları tasdik eden ve Hz. Muhammed’i müjdeleyen İncil’i, son peygambere de geçmiş bütün nebi ve resullerin getirdikleri ilâhî kitapları tanıtıp doğrulayan Kur’an’ı indirmiştir. (Bkz.Âl-i İmran, 3/3-4; Nisâ, 4/136; Maide, 5/44-46; Furkan, 25/1)

Kâinat, çok büyük masraflar yapılarak hazırlanmış okul gibidir, öğrencileri bizleriz, öğretmenleri de peygamberlerdir. Efendimiz Hz. Muhammed(sav), ümmi olduğu halde insanlığın en büyük öğretmeni olmuştur. İslam’ı tebliğ ederken tehditlere, zorbalıklara aldırış etmemiş, para ve makam tekliflerini geri çevirmiştir. Allah’ı herkesten iyi tanımış, sevmiş, ibadet konusunda da herkesten ileride olmuştur.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

468. Sayı Aralık 2021