Sayı : 496   **
Ribat Dergisi Aralık 2016

Sağlık

Mahmut Bilgiç

Makro - Mikro

  • 09 Eylül 2021
  • 663 Görüntülenme
  • 465. Sayı / 2021 Eylül



Mikro besinler neden önemlidir? Canlılarda hücre düzeyinde yaşamsal faaliyetler enerji üretimine, enerji üretimi ise metabolizmanın düzenli işlemesine bağlıdır. Metabolizma enzim denen özel moleküller sayesinde gerçekleşir. Mikro besinlerin önemi enzimlerin yapıtaşı olmasından kaynaklanır. Zira mikro besinler olmadan enzimler, enzimler olmadan metabolizma, metabolizma olmadan enerji, enerji olmadan da hayat olmaz.

 

Solunum, su ve beslenme hayatımızın devamı için olmazsa olmaz şartlardır. Besinler temelde iki sınıfa ayrılır: Makro besinler ve mikro besinler. Makro besinler yaşam için gerekli enerjiyi sağlayan karbonhidratlar, proteinler ve yağları içerir. Mikro besinlerse metabolizmanın işlemesi için gerekli vitaminler, mineraller, aminoasitler ve yağ asitlerini kapsar. Beslenme bilimindeki gelişmeler sağlıklı bir yaşam için her iki besin grubundan da kaliteli ve makul ölçülerde almamız gerektiğini gösteriyor.

Toplum genelinde makro besinleri yeterince ( ve hatta çoğu zaman gereğinden fazla ) kullanıyoruz.

Peki ya mikro besinler?

Onlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil maalesef. Modern tarım uygulamaları, sürekli aynı arazilerin kullanılması, tohum genetiğinin değiştirilmesi, doğal otlakların daralması, gıda katkı maddeleri, yanlış pişirme teknikleri ve modern yaşam tarzının dayattığı tek düze beslenme tarzı yeterince mikro besin almamızı engellemektedir.

Mikro besinler neden önemlidir?

Canlılarda hücre düzeyinde yaşamsal faaliyetler enerji üretimine, enerji üretimi ise metabolizmanın düzenli işlemesine bağlıdır. Metabolizma enzim denen özel moleküller sayesinde gerçekleşir. Mikro besinlerin önemi enzimlerin yapıtaşı olmasından kaynaklanır. Zira mikro besinler olmadan enzimler, enzimler olmadan metabolizma, metabolizma olmadan enerji, enerji olmadan da hayat olmaz. Elektrik gider. Işıklar söner. Eksiklik hastalıkları baş gösterir. Gece körlüğü, beri beri, pellegra, dermatit, nöropati, anemi, skorbüt, kemik erimesi, guatr, raşitizm yüzlerce eksiklik hastalığından bazılarıdır.

Sağlığımız üzerindeki önemi ve ihtiyacımızı karşılayamadığımız gerçeğinden hareketle, gerekli miktar ve kalitede mikro besini garanti altına almanın en pratik yolu dışarıdan ekstra besin desteği almaktır.

İyi ama nasıl bir destek?

Mevcut vitamin - mineral kombinasyonlarının çoğu ( neredeyse hepsi ) sanayi tipi – endüstriyel, laboratuar mahsulü, sentetik seri üretimlerdir. Kâr öncelikli ve satış odaklı bu ürünler beden tarafından verimli kullanılmadığı gibi sağlık riski de taşıyabilir.

Fakat nadirde olsa doğal yoldan elde edilen mikro besin takviyelerine de rastlamak mümkün. Bu destek besinler yaban hayatında yetişen organik tıbbi bitkilerin % 100 doğal fermantasyonuyla üretilir. Hücre düzeyindeki kritik yaşamsal fonksiyonların sürekliliği ve güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli yaşamsal mikro besinleri içerir.

Yazının Devamı İçin Abone Olmalısınız

465. Sayı Eylül 2021